Külföldi

2010.02.14. 22:38

Hawaii fehér foltjai: hó az USA összes államában

Az Egyesült Államoknak feltehetően mind az 50 szövetségi államában, még Hawaiin is vannak olyan részek, amelyeket a hét végén hó borított - hangzott el az MSNBC hírtelevízió vasárnapi tudósításában.

MTI

Az utóbbi napokban Florida északi térségeit is befedte a fehér csapadék, Blountstown városában sűrű pelyhekben hullott a hó.

Nagy meglepetésre hó esett a georgiai Atlantában és az alabamai Mobile-ban, sőt a texasi Dallasban is. Alabamában 12 éve nem volt hó, Dallas térségében 30 centiméternél több hó hullott, negyedmillióan maradtak áram és fűtés nélkül a leszakított elektromos vezetékek miatt.

Az egyedüli kivétel, hómentes állam talán a csendes-óceáni Hawaii, ahol azonban néhány hete volt hóvihar, és a magas hegyekben még bizonyára akadnak havas foltok. Az országos meteorológiai szolgálat egyelőre nem tudta megmondani: valaha is előfordult-e már, hogy egyszerre mind az 50 állam havas volt.

Szakemberek szerint ez minden idők egyik legkülönlegesebb tele: a közép-atlanti térségben, az Atlanti-óceán partvidékén - egyebek között Washingtonban és Baltimore-ban - történelmi hórekordok dőltek meg, évtizedek óta nem fordultak elő olyan súlyos hóviharok, mint idén. Olyan déli államokban is megjelent a hó, ahol az a legritkább időjárási jelenségek közé tartozik.

Az Egyesült Államokban az óriási havazások felhevítették a globális felmelegedésről szóló vitát. Egyes konzervatív portálok azt sugallták: a tél térhódítása, az egyes államokban leesett irdatlan hótömeg arra bizonyíték, hogy a klímaváltozási elméletek hamisak.
 
A Time magazin azonban rámutatott: a szokatlanul erős havazás éppen a felmelegedés, a légkör megnövekedett páratartalmának következménye. Az óceánokból több nedvesség párolog el, és a melegebb légkör több csapadékot tárol. A csendes-óceáni El Nino jelenség - amely a Föld felmelegedése miatt gyakrabban fordul elő és hosszabb ideig tart - Mexikón keresztül óriási nedvességet sodort az Egyesült Államok fölé, ez pedig találkozott az északról érkező szokatlanul hideg sarki légtömegekkel.

Az amerikai fővárost még vasárnap, a szerdai hatalmas havazás után négy nappal is masszív hótömeg borította: a főbb utakon a szélső sávokban az odahányt hó miatt nem lehetett haladni, a gyalogosok sok helyen csak az autóutakon tudtak közlekedni, sok mellékuton pedig csak egy vájatban járhattak a kocsik.

Az idei tél a rekordok megdöntése mellett több új fogalmat kreált; a közép-atlanti régióban elterjedt a hópokalipszis, a hómageddon és a hóbomba kifejezés. A hóeltakarítási erőfeszítésekkel kapcsolatban az utóbbi napokban Washingtonban ismét új szó keletkezett: a "hócializmus", amely az egymás megsegítését célzó önzetlen közösségi hólapátolást jelöli.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!