Külföldi

2011.01.06. 21:00

X-akták januárban: tömeges madárpusztulások, elhullott halak és rákok, neonzöld folyó

Égből hulló döglött madarak, elpusztult halak és rákok, zöld színűre változott folyó - mindez csak néhány az elmúlt napok furcsa eseményei közül. Némelyikre van valamiféle magyarázat, több a misztikus kategóriába tartozik, ráadásul akár egy titkos program is lehet a dolgok mögött, egyebek mellett.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A bild.de és a Daily Mail összeállításai szerint múlt csütörtökön kezdődött a megmagyarázhatatlan jelenségek sora, ekkor több mint 100 ezer döglött halat észleltek az USA-ban, Arkansas államban. A tegnap közzétett, tömeges állatpusztulásokat összegző térképre több tucat eset került fel, valamennyit dokumentálta a sajtó - kellő elszántsággal és Mulder ügynök kitartásával kiszűrhetőek a valóban misztikus esetek

A halpusztulások (tömegével találtak döglött halakat Maryland-ben, Brazíliában és Új-Zélandon) többsége a hideg víz okozta sokkra vezethető vissza - legalább is a hivatalos magyarázatok szerint. A madarak esetében azonban már nem ilyen egyértelmű a helyzet.

Ahogy arról  portálunk is beszámolt, szilveszterkor, Arkansasban,  Beebe városában 5000 madár hullott alá holtan az égből, a piros válló csirögéket valamilyen erőhatás és trauma érte, ugyanakkor betegségre utaló jeleket nem találtak a boncolás során. Más elméletek szerint viharba kerültek a szárnyasok, de másutt is hasonló eset örtént : Louisiana államban további 500 döglött madarat találtak., de Texasban is madarak zuhogtak egy hídra.

A madárpusztulás Dél-Svédországban folytatódott kedden, 50-100  csóka tetemét szedtek össze a Falköping nevű kisvárosban. Itt az első feltételezések szerint tűzijáték(ok)tól rémültek meg a sötétben rosszul tájékozódó madarak, leszálltak az egyik útra, ahol autók gázolták halálra őket, miután az elszenvedett stressztől képtelenek voltak elrepülni az állatok. Mindez azonban csak egy lehetséges elmélet, a csókákat laboratóriumban vizsgálják, ráadásul az Amerikában tapasztalt, hasonló esetek miatt elindultak a találgatások.


A térkép egyébként más madárpusztulásokat is tartalmaz - Olaszországokban galambok hullottak el, ha nem is százas, ezres nagyságrendben - ide kattintva tallózhat az esetek között.

A Daily Mail a legfrissebb eseteket is összegyűjtötte: halpusztulás Angliában, 40 ezer partra sodródott elhullott rák Dél-Angliában, Kanadában pedig egy folyó zöld színű lett egyik napról a másikra, írta a portál, hogy még több misztikus történet legyen egy rakáson.

Az utóbbira rákeresve aztán prózaibb lett a sztori. Addig rendben is volt, hogy a lazaccal teli folyó egyik pillanatról a másikra változott zölden fluoreszkáló árnyalatúra, majd visszanyerte eredeti színét,  de egy nappal korábban ugyanígy járt a közelben egy szökőkút is. Halpusztulásnak itt nem volt nyoma, a környezetvédelmi hatóságok azonnal megvizsgálták a vizet, és kiderült,  nem mérgező, viszont roppant látványos fluorescein nevű anyag került a folyóba - egyebek között kilyukadt vezetékek réseinek felderítésére használják, és az interneten beszerezhető.

A madárpusztulások azonban változatlanul sokakat foglalkoztatnak, mivel sem az arkansasi, sem pedig a többi esetre nem sikerült száz százalékos magyarázatot adni. Ilyenkor jönnek a teóriák:  betegség, a földmágnesesség változása, vagy "elszabadult" biológai fegyver - ezek az elméletek mind előkerültek, mint ahogy  titkos kísérleteket sem zárták ki az összeesküvés-elméleteket gyártók. Az AOL News a HAARP-elméletről írt: annak taglalásába nem mennénk bele, hogy mi is amerikai projekt, egy nagyon kiváló kivonat a mindent befolyásoló valamiről, ami leginkább egy elektromágnenes elven működő meglehetősen univerzális fegyvernek nevezhető:

A HAARP (ahogyan azt sejthettétek) egy betűszó, a High Frequency Active Auroral Research Program, vagyis a Magasfrekvenciás Aktív Sarki Fény-kutató Program (esetleg  Magasfrekvenciás Sarki Fény-kutató Aktív Program, neadjisten Aktív Magasfrekvenciás Sarki Fény-kutató Program; aki akar, még játszadozhat a sorrenddel, de sok jelentősége nincs) rövidítése. A washingtoni védelmi minisztérium menedzseli (mégpedig a Légierő és a Haditengerészet tudományos kutatólaborjai), de több híres amerikai egyetem (például az UCLA, a Stanford, a MIT és a Cornell, hogy tényleg csak a legismertebbeket említsem) is a nevét adja az egészhez, ami azt mutatja, hogy elég komoly cuccról van szó.

A mintegy 50 millió dolláros éves költségvetéssel működő, és a 2007 közepe óta teljes gőzzel üzemelő létesítmény szíve-lelke egy körülbelül 13 hektáros terület, amelyen 180 darab, 21 méter magas dipólus-antennát helyeztek el; ezek rádiófrekvenciás összteljesítménye 3,8 MW. És mire képesek ezek az antennák? Hát arra, hogy az ionoszféra egy előre meghatározott területére magasfrekvenciás rádióhullámnyalábot bocsássanak, aminek következtében ott elektromágneses folyamatok keletkeznek, amelyek aztán további (felerősödött) rádióhullámok születését eredményezik. Ezek aztán képesek a földi telekommunikáció befolyásolására, és mivel ezek egy csoportja, a rendkívül alacsony frekvenciájú hullámok (extremely low frequency, vagyis ELF-hullámok) gyakorlatilag akadálytalanul képes behatolni akár a nagytömegű vízbe vagy a talajba is, egyfajta radarként is alkalmazható.

A kedves kis cuccal befolyásolható az időjárás, földrengés idézhető elő, de akár a gondolkodás is manipulálható - szóval, aki kedveli az ilyesfajta sztorit, rágja magát végig a poszton, és megtudhatja, mi a közös a 2004-es cunamiban, a kínai földrengésben a Katrina-hurrikánban.

Hogy a tömegesen elpusztult madarak azt jelzik, hogy megint működésbe lépett a HAARP(aminek persze még a léte is kérdéses), vagy prózaibb, netán még misztikusabb okokat kell a háttérben sejteni, nos, erre nagyon nehéz választ adni. Mi beérjük annyival, hogy legalább a neonzöld folyóra tudtunk értelmes magyarázatot találni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!