Külföldi

2011.02.22. 12:06

GLXP: a magyar Puli a Holdra készül

Hivatalosan is felkerült a magyar Puli űrcsapat a Google Lunar X Prize (GLXP) elnevezésű nemzetközi megmérettetés végleges „rajtlistájára.” A X Prize Alapítvány által 2007-ben meghirdetett verseny utolsó kilenc résztvevő csapatát február 17-én jelentették be. A 17 ország összesen 29 nevező csapatából a fődíjat az nyeri majd, amely először juttat el – legalább kilencven százalékban magánerőből finanszírozott – járművet a Holdra, és ott megadott határideig különböző feladatokat hajt végre.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A csapatok 50 ezer dollárral nevezhettek a 30 millió dollár összdíjazású nemzetközi megmérettetésre. A húszmillió dolláros fődíjat az a csapat nyeri, amely egy adott határideig nemcsak elsőként juttat járművet a Holdra, hanem annak felszínén legalább 500 métert meg is tesz, és erről videót küld vissza a Földre.

A szervezők szerint a non-profit alapítványoktól kezdve, az egyetemi csapatokon át egészen a jól finanszírozott üzleti vállalkozásokig rendkívül változatos összetételű csapatok jelentkeztek. A résztvevők között már vannak olyanok is, akik helyet is béreltek azokon az űrhajókon, amelyek a Holdra juttatják a robotokat.

Peter Diamandis, az X Prize Alapítvány elnökének interneten elérhető videónyilakozata szerint a verseny meghirdetésekor gondolni sem merték volna, hogy ennyi nevező csapat gyűlik össze. Diamandis büszkén jelentette be, hogy a nevező csapatok már eddig is, csak a NASA-val több tízmillió dollár értékben kötöttek különböző szerződéseket tervezett Hold-misszióik kapcsán.

Az 50 ezer dolláros nevezési díjat – szinte az utolsó pillanatban – magán és céges támogatásokból összegyűjtő, fiatal tudósokból, mérnökökből és sok más terület önkéntes szakembereiből álló 30 fős magyar csapat a regisztrációt megkoronázó Master Team Agreement aláírását követően megkezdte a misszió részleteinek kidolgozását. A magyar Puli csapatvezetője, Dr. Pacher Tibor, nemzetközi űrprojektekben is résztvevő fizikus szerint az anyagi fedezet rendelkezésre állása esetén a Puli holdjárója legkésőbb 2014-ben érheti el a Holdat.

 

A Puli Hold-misszióját és ismeretterjesztéssel kapcsolatos elképzeléseit bárki támogathatja a legkisebb, ezer forintos felajánlással a Kis Lépés Klub tagságával, komolyabb felajánlással pedig a Puli Indítóállás közösség tagjaként, vagy egyéb szponzoráció formájában.

A Puli misszióját „nemzeti üggyé” tenni kívánó csapat háláját fejezi ki minden egyéni támogatójának és mindazon cégeknek, akik lehetővé tették a nevezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!