Külföldi

2011.03.31. 15:18

Magyar katonai misszió Afganisztánban

A kormány március 30-án meghosszabbította a Magyar Honvédség Afganisztánban szolgálatot teljesítő kontingenseinek mandátumát. A kabinet határozatában 2011. október 1-ig hosszabbította meg a Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) mandátumát.

MTI

 Az afgán légierő kiképzésében tevékenykedő Légi Kiképzést-támogató Csoport (Air Mentor Team) mandátumát 2012. május 1-ig hosszabbították meg. Emellett a magyar-amerikai Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) mandátumát további 1 évvel, 2012. augusztus 31-ig hosszabbította meg a kabinet. Az MTI-Sajtóadatbank összeállítása a magyar honvédség afganisztáni szerepvállalásáról:

A Magyar Honvédség 2006 októberében vette át egy Tartományi Újjáépítési Csoport vezetését az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban, a mintegy 240 fős alakulat Puli-Humri központban állomásozik. A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, de részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is. A PRT katonai (békefenntartás, járőrözés, őrzés-védelem, konvojkísérés) és polgári feladatokat egyaránt ellát.
   
A magyar szerepvállalás része, hogy ugyancsak Baglán tartományban, az Ohiói Nemzeti Gárdával együttműködve, egy magyar vezetésű Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) segíti az afgán nemzeti hadsereg ottani alakulatainak műveleti felkészítését. Az amerikai-magyar OMLT-be nem frontvonalban szolgáló katonák, hanem kiképző feladatokat ellátó rendfenntartók, rendőrök, katonák tartoznak. A katonák az afgán biztonsági erők kiképzése mellett részt vettek a kabuli nemzetközi repülőtér és konvojok biztosításában. Az egységnek 30 magyar katona a tagja.
   
Ezenkívül 50 törzstiszt is dolgozik Afganisztánban, egy úgynevezett Különleges Műveleti Csoport keretében pedig 16 magyar katona szolgál amerikai parancsnokság alatt. Ez a Magyar Honvédség legkülönlegesebb missziója, felderítési és egyéb műveletekben vesznek részt a katonák.
   
A nemrégiben beszerzett új harcjárműveknek és egyéb haditechnikai eszközöknek köszönhetően jelentősen nőtt a magyar Tartományi Újjáépítési Csoport katonáinak biztonsága Baglán tartományban.
   
Az afganisztáni magyar elkötelezettségen belül nagyobb hangsúlyt kapott az utóbbi időben a kiképzés, mentorálás. Jelenleg közel ötszáz magyar katona tartózkodik a közép-ázsiai országban, a legutóbb érkezettek zöme kiképző, és Magyarország logisztikai iskolát is működtet Kabulban.
   
A honvédség eddig 4 katonát veszített az afganisztáni műveletekben. Az első áldozat, Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester 2008. június 10-én vesztette életét egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben. Néhány héttel később, 2008. július 12-én ugyancsak tűzszerész feladatai végrehajtása közben egy robbanás következtében vesztette életét Nemes Krisztián a Kunduz városba vezető úton. A harmadik áldozat, Pappné Ábrahám Judit törzsőrmester 2010. augusztus 23-án vesztette életét, amikor támadás érte az újjáépítési csoport magyar konvoját, a támadásban súlyosan megsérült Kolozsvári György zászlós szeptember 7-én, hazaszállítása után hunyt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!