Külföldi

2011.04.14. 09:48

Egy éve tört ki az Eyjafjöll vulkán (háttér)

Amikor egy éve az izlandi Eyjafjöll tűzhányó hamut kezdett el okádni, senki sem gondolta, hogy a vulkánkitörés a II. világháború utáni legkiterjedtebb európai légtérzárra kényszeríti a hatóságokat egy hónapon át.

MTI

Az Eyjafjallajokull jégmező alatt 1823 óta szunnyadó vulkán 2010-ben hirtelen felébredt. Március végén még csak turistacsalogató, látványos vörös lávát lövellt ki magából.
   
Április 14-én hajnalban azonban komolyra fordult a dolog: bekövetkezett egy újabb kitörés, és ennek következtében már 9 ezer méter magasságig hatalmas füstoszlop gomolygott. A széljárás a hamufelhőt kelet felé terelte, és délutánra már elérte Norvégiát. Oslo azonnal lezárta az észak-európai ország légterét, mivel a rendkívül finom szemcséjű vulkáni hamu eltömíti a repülőgépek hajtóműveit, és a vulkáni felhő nagyban rontja a látási viszonyokat, vagyis komolyan veszélyezteti a légiközlekedés biztonságát.
   
A következő nap - április 15-én - már legkevesebb tíz európai ország kényszerült arra, hogy ne engedje felszállni a repülőgépeket.
   
Ezt követően egy hónapra gyakorlatilag megbénult Európa légiközlekedése. Több mint 100 ezer járatot törtöltek, több mint 10 millió utas kényszerült útjának megszakítására. A légitársaságok hatalmas bevételektől estek el. A Nemzetközi Légiforgalmi Szövetséghez (IATA) tartozó társaságok legóvatosabb becslései szerint is 1,2 milliárd euró kár érte őket a tűzhányó kitörése miatt.
   
Az izlandi vulkánból származó hamufelhő nem kímélt senkit, még a német kancellárt sem. Angela Merkel az Egyesült Államokból tartott hazafelé, de gépe kénytelen volt leszállni Rómában, és onnan már nem szállhatott fel. Így Merkel gépkocsin tért haza az olasz fővárosból, hatalmas kitérőt téve.
   
A kitörést követő ötödik napon a vulkánból kiáramló gáz- és hamufelhő már csak fele akkora magasságig ért el, mint kezdetben, de a poranyag tovább terjeszkedett az égbolton, és már Kanada keleti partvidékének a légterét is elérte.
   
Az Európai Légiirányítási Ügynökség (Eurocontrol) végül május 13-án jelentette be: Európa fölött kitisztult az égbolt.
   
Az egy évvel ezelőtti káosz tanulságai ma is napirenden vannak Brüsszelben. Az Európai Bizottság közlekedési biztosa, Siim Kallas szerint az elmúlt egy esztendőben jelentősen javítottak egy hasonló krízishelyzet kezelésére alkalmazható módszereken, de azért még akad tennivaló.
   
Ennek keretében szerdán több mint 70 légitársaság részvételével kezdett kétnapos gyakorlatot a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (OACI). A szervezők szerint a gyakorlaton egy olyan helyzetet szimulálnak, amelyben egy hasonló vulkánkitörés kiterjedt hamufelhőkkel borítja be Európa és az atlanti-óceáni térség északi részét.
   
Ami pedig a légiközlekedési káoszért ludas, egy éve világhírnévre szert tevő vulkánt illeti: az Eyjafjöll lenyugodott, semmiféle aktivitást nem mutat, sőt most már hasznot hoz. Egy izlandi idegenforgalmi szakember szerint sok szigetországi utazási iroda programjában szerepel egy kirándulás az Eyjafjöllhöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!