Külföldi

2011.08.30. 11:10

Múzeumba viszik az istenségek szobrait a Nemrut-hegyről

Múzeumba szállítják Héraklész, Zeusz, Apollón, illetve Mithrász istenségek szobrait a törökországi Nemrut-hegyről, így akarják megóvni a világörökséghez sorolt alkotásokat a növekvő eróziótól, az éghajlati körülményektől és a turistáktól.

Vas Népe

A Kr. e. I. századból származó szobrok a tengerszint felett kétezer méteres magasságban dacolnak az idővel. Az istenségeket ábrázoló munkák I. Antiochus Teos kommagéné király uralkodása idején, akkor születtek, mikor az uralkodó úgy határozott, új vallást alapít a hellén és a perzsa krédókat összemosva. A szobrok mellett található a király síremléke, egy kilenc méter magas szobor, amelyhez két oroszlán és két sas tartozik. Az ókori alkotásokra 1881-ben talált Charles Sester német mérnök.

A szobrok az elmúlt évszázadokban károkat szenvedtek a Nemrut-hegyen uralkodó időjárás viszontagságai - a hideg tél és a forró nyár-, a földrengések és a látogatók miatt, a Törökország egyik jelképének számító különleges darabokhoz évente több ezren zarándokolnak el.

A turizmusért és kultúráért felelős miniszter, Ertugrul Günay az NTV csatornának nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy miután több lehetőséget is tanulmányoztak, a minisztérium úgy döntött, az lesz a legjobb, ha a szobrokat egy múzeumba szállítják, a hegyen pedig másolatokat helyeznek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!