Külföldi

2009.09.11. 15:30

9/11: a szolgálat és emlékezés napja (videóval)

Washington - Barack Obama amerikai elnök a hazafiság, egyben a szolgálat és emlékezés országos napjává nyilvánította szeptember 11-ét, az Amerika elleni 2001. évi terrormerényletek nyolcadik évfordulóján.

MTI

Obama felszólította a szövetségi intézményeket, hogy eresszék félárbocra az amerikai zászlókat azoknak a tiszteletére, akik életüket vesztették a 2001. szeptember 11-i támadásokban.

Egyúttal felhívta az amerikaiakat, hogy a hazafiság szellemében, az ártatlan áldozatok emlékére vegyenek részt valamilyen közösségi munkában, tartsanak megemlékezéseket, és péntek reggel 8.46-kor egy perc néma csönddel emlékezzenek a halottakra. (Nyolc éve ebben a percben csapódott a terroristák által eltérített négy repülőgép egyike a Világkereskedelmi Központ északi tornyába New Yorkban.)

A kongresszus 2001 decemberében a hazafiság napjává nyilvánította szeptember 11-ét, amely egy 2009 áprilisában elfogadott törvény értelmében egyúttal a szolgálat és emlékezés országos napja lett.

"Tisztelettel adózunk (...) mindazoknak, akik meghaltak, és megerősítjük azon elvek és célok iránti elkötelezettségünket, amelyek egyesítették az amerikaiakat a támadások nyomán" - fogalmazott Obama.
Leszögezte: el kell fogni mindazokat, akik elkövették a szörnyűséges bűncselekményeket, igazságot kell szolgáltatni azoknak, akik meghaltak, és meg kell védeni az országot minden fenyegetéssel szemben.



Az amerikai elnök egy másik rendeletében meghosszabbította egy évvel azt a rendkívüli állapotot, amelyet a csaknem 3 ezer áldozatot követelő 2001-es merényletek után néhány nappal George Bush akkori elnök vezetett be. Bush azzal indokolta döntését, hogy fennáll az újabb támadások közvetlen veszélye. A rendkívüli állapotot Bush minden évben meghosszabbította, és Obama idén folytatta elődje gyakorlatát. A kongresszusnak küldött üzenetében úgy foglalt állást: továbbra is fennáll az a terrorfenyegetettség, amely miatt 2001-ben bevezették a rendkívüli állapotot, ezért tartotta szükségesnek a hosszabbítást. Az elnök rendkívüli állapot esetén a szokásosnál kiterjedtebb jogkörrel rendelkezik.

Az Egyesült Államokban nem mindenki fogadta örömmel, hogy Obama a nemzeti szolgálat napjává nyilvánította a korábbi hazafiság napját. Egyesek attól tartanak, hogy a szolgálat beárnyékolja az emlékezés komor napját. "Egyszer csak már a Föld napját fogjuk ünnepelni, fákat ültetünk, és az emlékezés egyre elhalványul" - mondta Debra Burlingame, akinek a bátyja volt az American Airlines Pentagonba csapódott repülőgépének pilótája.

Joe Biden alelnök a tervek szerint pénteken részt vesz a New York-i megemlékezésen, Obama elnök az áldozatok családtagjaival találkozik a Pentagon előtt tartandó emlékünnepségen.

Amerikai lapok: megváltozott 9/11 megítélése

 A 2001-es Amerika elleni terrortámadások évfordulóján több amerikai napilap arról cikkezett pénteken, hogy változóban van a nyolc évvel korábbi merényletek megítélése.

A The Washington Post szerint a mai fiatalok számára - akik már nem emlékezhetnek az akkori eseményekre - 9/11 csak egy lap a történelemkönyvben. Az újság egy indianai gimnáziumi osztályról írt, ahol a diákok nem nagy kedvvel nézik meg a támadásokról készült videót, és csak tananyagként kezelik a 9/11-es szövegeket. Az amerikai iskolák ennek ellenére gondoskodnak arról, hogy szeptember 11. a tanulók millióinak fejébe vésődjék: mindenhol házi feladatokat és fogalmazásokat íratnak a témában.
    
A The Washington Times arról írt: miközben Rudolph Giuliani volt polgármester azt mondja, egyetlen nap sem telik el az életében, amikor ne idézné fel 2001. szeptember 11-ét, a legtöbb amerikai számára a horror nyolc évvel ezelőtti reggele a régmúltba vész, és legszívesebben el is felejtené.
    
A The New York Times cikkében az olvasható, hogy a 2001-es támadások után, azok fényében még azt jósolták, hogy New York félelem és lemondás bénította erődvárossá fog válni, amelynek utcáin mindig rendőrök járőröznek, partjainál tengeralattjárók cirkálnak. Ezek az elképzelések azonban feledésbe merültek, nem váltak valóra.
    
Az ABC televízió pénteken arról közölt tudósítást, hogy a New York-i metróhálózat nyolc évvel 9/11 után még mindig nincs biztonságban a terroristákkal szemben. Még semmi nem valósult meg abból a korszerű megfigyelő rendszerből, amelyet a metró alagútjaiban terveznek kialakítani. A terroristák némi tájékozódással rájöhetnek, hogy 9/11 óta nem igazán javult a biztonság - mondta Richard Clarke korábbi nemzetbiztonsági tiszt. Az ABC szerint egy korábbi titkos jelentés megállapította: a manhattani East River alatt futó alagutak elleni robbantásos merényletek akár 19 ezer áldozatot követelnének, és évekre megbéníthatnák a metróközlekedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!