Külföldi

2009.07.08. 21:08

A Google Chrome alapú operációs rendszert indít - Válasz a Microsoft Bing keresőjére?

San Francisco - Saját számítógépes operációs rendszert indít 2010-ben a Google - jelentette be a kaliforniai központú vállalat a cég hivatalos blogjában. Elemzők szerint a lépésnek köszönhetően újabb összecsapás várható az internetes keresőóriás és a számítógépes szoftvercég, a Microsoft között.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Google elindítja saját operációs rendszerét

"Új projektet jelentünk be" - olvasható a blogban. A szövegből kiderül, hogy a rendszer a cég kilenc hónapja működő böngészőjén, az eredetileg netbookokra kifejlesztett Chrome-on alapul, és nyílt forráskódú lesz. 
    
Ez a lépés "egy kísérletünk arra, hogy újragondoljuk, mit jelent az operációs rendszer. (...) Gyorsaság, egyszerűség és biztonság, ezek a Google Chrome operációs rendszer kulcsfontosságú jellemzői. Úgy tervezzük a rendszert, hogy gyors legyen, könnyű legyen telepíteni, és pillanatok alatt elérhető legyen vele a világháló. (...) Határozottan szükségünk lesz arra, hogy a nyílt forráskódú közösség segítsen nekünk megvalósítani ezt a víziót" - olvasható a közleményben. A cég terve szerint a rendszer jövő év közepétől lesz elérhető. 
    
A Chrome böngészőt tavaly indította el a cég, de korántsem olyan sikeres, mint a keresője. A Google a Chrome-mal az Internet Explorerrel piacvezetőnek számító Microsoft uralmát akarta megtörni, de nem sikerült. 
    
A Microsoft a közelmúltban indította útjára Bing nevű keresőjét, hogy a Google babérjaira törjön, ám a legújabb statisztikai adatok szerint a Google még mindig a piac 78,48 százalékát uralja, míg a redmondi cégóriásnak csak 8,2 százalék jut. Az internetes keresőpiacot uraló Google már csinált egy operációs rendszert, az Androidot, de azt csak mobiltelefonokban használják.

Operációsrendszer-háború tör ki a Microsoft és a Google között

 Operációsrendszer-háború tör ki a Microsoft és a Google szoftvergyártó óriások között; utóbbi helyi idő szerint kedden bejelentette, hogy saját operációs rendszert (OS) készít személyi számítógépekre.

A Google - amely a Chrome nevű népszerű webböngészőjén alapuló rendszert fejleszt ki - ezzel nyílt kihívást intéz a Microsoftnak, hiszen a világ személyi számítógépeinek (PC-k) döntő hányadán a Microsoft rendszere, a Windows fut.
 
A Google közölte, hogy az új OS-sel először az úgynevezett netbookokat, a PC-k világát feje tetejére állító olcsó kompakt számítógépeket célozzák meg. A Chrome OS-re keresztelt nyílt forráskódú program a tervek szerint 2010 második felére készül el.
    
A The New York Times szerdai cikkében rámutatott: a Google már kifejlesztett egy operációs rendszert a mobiltelefonokhoz, az Androidot. Már néhány netbook-gyártó cég is ezt a szoftvert alkalmazza.
    
A Google régóta dédelgeti álmát az olyan számítógépezés térhódításáról, amelyben a weben elérhető alkalmazások egyre meghatározóbb szerepet játszanak és felváltják az asztali gépeken futó programokat. Ebben az elképzelt világban az alkalmazásokat a böngészőkön belül kell futtatni, szemben azokkal a programokkal, amelyek a számítógépekre telepített operációs rendszerekre épülnek rá.
    
Szakértők szerint nem tudni, hogy a tavaly bevezetett Chrome böngészőn - amelyet eszköznek szántak a Gmail vagy a Google Docs webes programok és más cégek hasonló alkalmazásainak eléréséhez - mennyi munkát kell végezni, hogy egy teljes értékű operációs rendszer magja legyen. Marc Andreessen, az első kereskedelmi célú böngésző kifejlesztője, a Netscape társalapítója egy közelmúltbeli interjúban mindenesetre úgy ítélte meg: a Chrome jó úton halad, tulajdonképpen egy modern operációs rendszer.
    
A Microsoft a támadások visszaverésére részben olcsóbban kezdte árusítani a régebbi Windows XP operációs rendszert a netbookokra. A cég ezenkívül esküszik, hogy az OS következő generációja, az ősszel boltokba kerülő Windows 7 remekül fog futni a minilaptopokon.
    
A globális gazdasági recesszióban a hanyatló PC-piacon egyedül a netbook szegmens volt képes bővülésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!