Külföldi

2009.06.18. 15:31

A legidősebb magyar olimpiai bajnok - Tarics Sándor 96 éves

Olimpiai aranyérmét 1936-ban, Berlinben szerezte a vízilabdázó Tarics Sándor. A II. világháborút követően, 1948-ban Amerikába került, s bár 1964-től rendszeresen hazalátogatott, csak a legszűkebb baráti köre tudott az időközben mérnökként is világhírnévre szert tett ötkarikás bajnok hogylétéről. A sajtónak először 2000-ben, a Sydneybe induló magyar olimpiai együttes kihirdetésekor mutatták be. Azóta is legalább kétévenként itthon van. Jóllehet már 96. évét tapossa, kitűnő szellemi és fizikai jólétnek örvend a legidősebb magyar olimpiai bajnok.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Amikor még a bíró volt az úr a medencében

- Talán azért kerültem előtérbe, mert korábban három nap alatt meghalt az egyaránt Bécsben élt Ivády Sándor és Sárkány Miklós, így én lettem a legidősebb bajnok. Bár az én korosztályomból tényleg már csak nagyon kevesen élnek, annyit azért mégis elmondanék magamról, hogy az óbudai Árpád Gimnázium tanulója voltam, amikor 1927-ben én is eljutottam a "kis Csasziba", ahol az Óbudai Torna Egylet pólós palántájaként cseperedtem fel. Komjádi Béla, a világhírű szakember figyelt fel rám, s nem sokkal később be is hívott az ifjúsági válogatott keretbe.

- A lexikonok első klubját nem is említik... 

- Az ÓTE hamar kimúlt, ezért 1931-ben a MAC-ba igazoltam, az ő sportolójukként jutottam ki az olimpiára is. Mindig center voltam, ám akkoriban egészen más szabályok szerint ment a játék. Ha például sípolt a bíró, a játékosoknak meg kellett állniuk, és csak újabb jelre úszhattak tovább. Keveset úsztunk, labdakezelésünk sokkal biztosabb volt, mint a mai legjobbaké, erőben viszont csak egy-két játékosunk vehetné fel a versenyt a mostani válogatottakkal.

Berlin és Jesse Owens távolugrása

- A berlini ötkarikás játékokon csak a máltaiak ellen kapott játéklehetőséget...

- Bár nem esett jól, de valahol megértem Komjádi döntését. Volt egy nagyon jól összeszokott csapata, amelyben olyan kiválóságok szerepeltek, mint Halassy Olivér, Brandi Jenő, Németh János vagy Bozsi Mihály, akikhez nem akart hozzányúlni. Az olimpiai részvétel így is hatalmas élményt jelentett, hiszen láthattam például Jesse Owens győztes távolugrását, drukkolhattam Gerevich Aladárnak és társainak.

- Akkoriban nem volt divat az egyetemen az évhalasztás.

- Már áprilisban megszereztem a kultúrmérnöki oklevelet, így a válogatást döntően befolyásoló "nyári" bajnokságban mutatott játékommal sikerült kiérdemelnem a bizalmat. Abban az időben négy, komoly erőt képviselő csapat - UTE, MAC, MTK, III. TVE - versengett egymással.

- Mikor hagyott fel végleg a versenysporttal? 

- Háromszor voltam főiskolai világbajnok, és bár 1939-ig játszottam, a diplomázás után gőzerővel rákapcsoltam Oltay Károly műegyetemi professzor mellett. Már akkor tudtam ugyanis, hogy az emberi agy 40 év fölött gyakorlatilag "befagy", ezután már csak nagyon lassan lehet új dolgokat befogadni.

- Szó se róla, ugyancsak nagy iramot diktált önmagának. 

- Kihasználtam a lehetőségeket. Részt vehettem például a székesfőváros új alapokra helyezett felmérésében, és erről a munkáról még Amerikában is írtam cikket! 1941-ben kilenc hónapot tölthettem az Egyesült Államokban. A helyszínen tanulmányozhattam a chicagói földalatti építését, majd egyetemről egyetemre vándoroltam. Hazatérve 1943-ban sikerrel védtem meg a doktori disszertációmat, amelynek címe ez volt: "Tanulmány a geodéziai számítások köréből". Ez egy elvont matematikai témát takart.

Ártatlan emberek tűntek el máról holnapra

- 1948-ban ismét Amerikába indult.
 
- Akkoriban ártatlan emberek tűntek el máról holnapra, és ez nagyon nem tetszett nekem. A védekező reakció és a kalandvágy hatására pályázatot adtam be az 1928-ban 150 ezer dolláros alaptőkével létrehozott Jeremiás-ösztöndíjra. Egy hét alatt öt amerikai egyetemről kaptam ajánlatot. Az Indiana állambeli Fort Wayne Egyetemet választottam. Párhuzamosan három helyen dolgoztam, 1950-ben viszont már San Franciscóban voltam egy tervező mérnöki irodában, ahol hamarosan társelnök, majd elnök-tulajdonos lettem. 

- Hogyan jutott el a földrengésbiztos épületek tervezéséig?

 - A kaliforniai átlagembereket nem érdekelte a folytonos veszély, szakértői berkekben viszont már akkor mind többet és intenzívebben foglalkoztak a témával. Így fordulhatott elő, hogy az Kaliforniai Egyetem előadó professzoraként a hetvenes évek végén anyagi támogatást is kaptam a tevékenységemhez. Így épülhetett meg az az ötemeletes, futballpálya nagyságú alapterületű épület, amely új fejezetet nyitott ebben a témakörben. A változtatás lényege az volt, hogy a kötött alapozás helyett az alapot elválasztottuk a fő falaktól. Közbeiktattunk egy rugós mechanizmust, amelynek hatására az épület sokkal lassabban leng ki, majd ugyanezt teszi a másik irányba is. Az 1985-ös, nagy mexikói földrengést követően San Francisco városházát is megerősítették alulról az említett módszerrel, sőt a világhírű Golden Gate híd is rugós alapokat kapott.

Tanulmány az ingatag örökségről

- A kilencvenes években minket is érintő kérdésben is hallatta hangját.

 - Amikor a szovjet rendszer összeomlott, témát adott nekem az általuk tíz európai országban épített, nem kellően méretezett atomerőművek ügye. Ezzel az "ingatag örökséggel" kapcsolatban írtam is egy részletes, javaslatokat tartalmazó tanulmányt, ám nem sok minden történt. Mi magyarok szerencsések vagyunk, ugyanis a paksi erőmű viszonylag egész jó állapotban van.

- Korábban a vas-, majd a rubindiplomáját is átvehette a Műszaki Egyetemen. Most milyen céllal látogatott haza?

- Gyarmati Dezső barátom hívott meg, hogy vegyek részt Hódmezővásárhelyen az ő nevére keresztelt városi sportuszoda avató ünnepségén. Számos barátommal tartom a kapcsolatot, érdekelnek a színházi előadások is. Ellátogattam a Műszaki Egyetem szakkönyvtárába is, ahol átnéztem a velem kapcsolatos irodalmat. Találkozón vehettem részt a magyar olimpiai mozgalom illusztris képviselőivel.
 
- Megnézte a vízilabda válogatott egyik edzését is a Margitszigeten.

- Természetesen ez a sportág különösen közel áll hozzám. Nagy örömömre Pekingben, a Magyar Olimpiai Bizottság díszvendégeként személyesen drukkolhattam nekik a harmadik, egymást követő olimpiai bajnoki cím megszerzéséért. Ahogy most elnéztem az edzésmunkájukat, ugyancsak elképzelhetőnek tartom, hogy idén is megnyerik a világbajnokságot.

Jocha Károly

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!