Külföldi

2011.07.28. 10:50

Az Enceladus hold gejzírjeinek vize öntözi a Szaturnuszt

A Szaturnusz felső légkörében felfedezett vízgőz a gyűrűs bolygó egyik holdjának, az Enceladusnak a gejzírjeiből származik – jelentette be az Európai Űrügynökség (ESA) a Herschel űrtávcső által küldött adatokra hivatkozva.

Vas Népe

A Szaturnusz felső légkörében talált vízgőz forrásának azonosítása 14 éves rejtélyt old meg – áll az ESA keddi közleményében.

A mindössze mintegy 500 kilométeres sugarú, vízjég borította Enceladus hold a déli pólusa közelében található gejzírjeknek köszönhetően másodpercenként 250 kilogramm vízgőzt bocsát ki. A gejzírek térségét a csillagászok „tigriscsíkoknak” nevezték el a felszínen látható nyomok miatt.

A vízgőz hatalmas, gyűrűformájú felhőben gyűlik össze az Enceladus nyomában, amely mintegy 238 ezer kilométerre kering a Szaturnusz körül, azaz négyszer olyan messze, mint a Szaturnusz sugara. A vízgőzfelhő vastagsága mintegy 50 ezer kilométer.

Hatalmas mérete ellenére eddig azért nem fedezték fel, mert a vízgőz a látható fény hullámhosszain áttetsző - a Herschel űrtávcső infravörös képalkotó fotométere számára viszont már nem volt láthatatlan.

Először 1997-ben számoltak be a víz jelenlétéről a Szaturnusz felső légkörében, az ESA infravörös űrtávcsövének köszönhetően, de akkor még nem ismerték a forrását – emlékeztetett az űrügynökség.

Az Enceladusról származó víznek feltehetően mindössze 3-5 százaléka lövell a Szaturnusz irányába a Herschell űrtávcső legutóbbi megfigyelései alapján megvalósított számítógépes szimulációk szerint. Ez a kis mennyiség is elegendő azonban arra, hogy megmagyarázza a víz jelenlétét a bolygó felső légkörében.

Az Enceladus tehát „a Naprendszer egyetlen olyan holdja, amelyről tudjuk, hogy képes befolyásolni a bolygója vegyi összetételét” – hangsúlyozta az ESA.

Az Enceladus vízfelhőjének a Herschel által történt felfedezéséről az Astronomy and Astrophysics című szakfolyóirat számolt be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!