Külföldi

2009.07.13. 21:00

Csodálatos megmenekülés: huszonöt nap után találtak rá három kínai bányászra

Csinglung - Csodával határos három kínai bányász megmenekülése, akik 25 napot töltöttek a föld rabságában élelem nélkül - mondták el a megmentésükben részvevők, akik hétfőn részletesen beszámoltak a vasárnapi mentőakcióról.

MTI


Orvosi kezelést kap 2009. július 13-án egy bányász, akit huszonöt nap után mentettek ki élve a mélyből két másik bányásszal együtt egy vízzel elárasztott szénbányából a délkelet-kínai Kujcsou (Guizhou) tartományban. A bányában 16-an rekedtek lent. A három megtalált ember azért tudott életben maradni, mert itta a talajon átszűrődő vizet. (MTI/AP/Xinhua, Yang Ying) 
    
Li Hszing-vej, a Kujcsou (Guizhou) tartományban fekvő Lungcsang (Longchan) bánya vezetője talált rá vasárnap elsőként a szerencsés túlélőkre helyi idő szerint 11.28-kor, amikor éppen átvizsgált egy alagutat, amely a június 17-i katasztrófában elzáródott.
    
A járatban kúszva fényt pillantott meg maga előtt, s mikor odakiabált, hogy "hány ember van ott?", elgyöngült hangon válaszolta valaki, hogy "három" és hogy " Honanból (Henan) valók vagyunk". A kimentetteket megvizsgáló orvos szerint "mind öntudatuknál voltak, a szívük és a tüdejük is jó állapotban volt, valamint a vérnyomásuk, a lélegzésük és a szívverésük is stabil volt".
 
Amíg kifelé cipelték őket megmentőik, Csao Vej-hszing inni szeretett volna, társa, Vang Csüan-csie pedig csak annyit mondott: "ki akarok jutni". Vang elmesélte, hogy csak szomjukat tudták csillapítani a tárnában. Normális körülmények között csupán vízen mintegy tíz napig képes életben maradni egy ember - állította az eset kapcsán egy kínai orvos.
    
Vang Kuang-vej, a túlélő trió harmadik tagja a kórházban kijelentette, hogy jól érzi magát, és már annyira erőre kapott, hogy a csípőjétől a mellkasáig fel tudta emelni a kezét. A mentőcsapat egyik tagja úgy vélte, a három bányász azért volt képes életben maradni, mert tapasztalt emberek, akik igyekeztek beosztani az erejüket, és szilárdan hittek benne, hogy végül meg fognak menekülni. 
   
Amikor a felszínre hozták őket, a fény ellen fekete szemvédőt kaptak, a mentők pedig még beszélni sem engedték őket, nehogy elfogyjon maradék energiájuk. A "csoda" másik eleme, hogy szerencsére elegendő levegőhöz jutottak. 16 méterre attól a helytől, ahol rájuk találtak, volt egy vízszivárgás, és az oxigén is bejutott az alagútba.  Amikor a bányát június 17-én elárasztotta a víz, 16 munkás dolgozott a föld alatt. A mentőcsapat június 25-én találta meg az első holttestet.

A sikeres mentőakció új reménnyel töltötte el a mentőket, akik tovább folytatják a kutatást további 12 eltűnt bányász után.Kínában évente átlagosan 3215 ember veszti életét bányaszerencsétlenségben hivatalos adatok szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!