Külföldi

2011.07.28. 11:39

Dél-koreai tudósok világító kutyát hoztak létre

Világító kutyát hoztak létre egy klónozási technika segítségével dél-koreai kutatók - jelentette szerdán a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

Vas Népe

A Szöuli Nemzeti Egyetem (SNU) kutatócsoportjának közlése szerint a genetikailag módosított nőstény beagle a Tegon névre hallgat, és 2009-ben született. Az állat ibolyántúli fényben zöldes színnel fluoreszkál, amikor doxiciklint, egy antibiotikumot kap.

A kétéves vizsgálatsorozatot lefolytató kutatók elmondták, hogy a kutya "világítóképességét" be- és ki lehet kapcsolni úgy, hogy gyógyszert kevernek ételébe.

"Tegon megalkotása új horizontokat nyit, mert a befecskendezett gének, amelyek világítóvá teszik a kutyát, helyettesíthetőek halálos emberi betegségeket okozó génekkel is" - idézte a Yonhap az egyik kutatót.

Az egyetem kutatócsoportja a különleges kutyát ugyanazzal a technológiával hozta létre - testi sejt magjának átültetésével -, amellyel a világ első klónozott kutyáját, Snuppyt is megalkották 2005-ben.

A kutatók szerint 268 olyan betegség van, amely az embert és a kutyát is érintheti, ezért fontos előrelépés, ha mesterségesen létre tudják hozni e betegségek modelljét kutyákkal.

Eredményükről a tudósok a Genesis című nemzetközi folyóiratban számoltak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!