Külföldi

2009.09.03. 16:29

Edward Kennedy memoárjában ismét bocsánatot kért Chappaquiddick miatt

Washington - Négy évtizeddel korábbi magatartását megbocsáthatatlannak nevezve ismét sajnálatát fejezte ki az 1969-es chappaquiddicki baleset kapcsán hamarosan megjelenő memoárjában a néhai Edward Kennedy amerikai szenátor - írta a csütörtöki The New York Times.

MTI

A múlt héten 77 éves korában elhunyt politikus posztumusz megjelenő visszaemlékezésében - amely másfél hét múlva kerül a boltokba - Kennedy arról írt: szörnyű hibát követett el, amikor annak idején elhagyta a baleset helyszínét.

Amerikai történészek szerint valószínűleg éppen a chappaquiddicki baleset utáni botrány, a politikus akkori viselkedése akadályozta meg, hogy a szenátorból valaha is elnök legyen. Edward Kennedy 1969-ben a massachusettsi Chappaquiddick szigetén ittasan vezetett, autójával lesodródott egy hídról és vízbe zuhant. Neki sikerült partra úsznia, a hátsó ülésen vele utazó nő - Mary Jo Kopechne, aki korábban Robert F. Kennedy kampányában dolgozott - azonban vízbe fulladt. Az akkor 37 éves, sokkos állapotba került szenátor csak egy nappal később jelentette a balesetet, azután, hogy a rendőrség kiemelte a vízből a nő holttestét.
    
Kennedy azt írta, vétkével több mint négy évtizeden át együtt kellett élnie. "A bűnhődés folyamata soha nem fejeződik be" - fogalmazott, megjegyezve, hogy az elhunyt nő családja nála is többet szenvedett.
    
Az Igazi iránytű című 532 oldalas memoárkötet - amelyet részben Kennedy vetett papírra halálos betegsége utolsó hónapjaiban, részben egy munkatársa állította össze a politikus egykori feljegyzései és vele készült interjúk alapján - nem szolgál új tényekkel a baleset kapcsán, amelynek egyes körülményei máig tisztázatlanok. A volt szenátor inkább arról vall, hogy az ügy milyen hatással volt rá és családjára. Mint írta, a történtek lehet, hogy megrövidítették betegeskedő apja, Joseph Kennedy életét.
    
A néhai szenátor a könyvben szerelmi kalandjaira is kitért, és őszintén írt arról is, hogy súlyos, önromboló alkoholizmussal küzdött bátyja, Robert halála után. Az 1968-as halálesetet követően egy ideig képtelen volt folytatni szenátori munkáját.
    
Azt is részletezte, hogy gyerekei tiltakozása miatt végül miért döntött úgy, hogy nem indul az 1984-es elnökválasztáson (gyerekei attól féltek, hogy apjuk is meggyilkolt két bátyja, John és Robert sorsára jut). Mint kifejtette, az 1980-as választáson pedig azért indult az akkori elnök, az ugyancsak demokrata párti Jimmy Carter ellenében, mert túl lassúnak tartotta Carter politikáját az általános egészségbiztosítás megvalósításában.
    
A memoárban arról is lehet olvasni, hogy Edward Kennedy - a legfiatalabb a kilenc Kennedy-testvér közül; már csak egyikük, Jean van életben - sosem kérdőjelezte meg azt a hivatalos elméletet, hogy bátyjával, John F. Kennedy elnökkel egy magányos gyilkos végzett 1963-ban Dallasban.

Hofer László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!