Külföldi

2009.07.08. 20:27

Egyre jobban vékonyodik az Északi-sarkvidék jégtakarója

Washington - 2004 óta jelentősen megvékonyodott az Északi-sarkvidéket övező tengerek jégpáncéljának vastagsága, mivel a több éves vastag jégtakaró helyét egyre inkább kezdi átvenni az "egynyári" vékonyabb jégréteg - jelentették be a NASA kutatói a Journal of Geophysical Research című szakfolyóiratban.

MTI

Bár a kutatók már jó pár éve tisztában vannak az Északi-tenger jégtérfogatának csökkenésével, a legújabb műholdas adatok most azt is kimutatták, hogy maga a jégtakaró is drasztikusan megvékonyodott az utóbbi öt évben. Ez a tendencia azért jelent komoly problémát, mert a napsugarak visszaveréséért felelős "jégburkolat" nélkül az Északi-tenger sötét vizei könnyebben elnyelik a nap melegét, ezzel is gyorsítva a felmelegedés folyamatát. A sarkvidéki jégnek továbbá fontos szerepe van a globális éghajlati és időjárási sémák szempontjából is, mivel a sarkvidékekről érkező hideg-, és az egyenlítői meleg levegő közötti különbségek alakítják az eltérő lég- és vízáramlatokat. 
 
A NASA ICESat űrhajójának adatait felhasználva a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy az egész északi-tengeri jégtakaró 67 centiméterrel vékonyodott az elmúlt négy tél alatt. A legalább egy nyarat biztosan túlélt, vastagabb jégréteg pedig 42 százalékkal zsugorodott össze. Míg 2003-ban a sarkvidéki jég össztérfogatának 62 százalékát az idősebb, masszívabb jég tette ki és csupán 38 százalékát alkotta a vékonyabb "idényszerű" jégréteg, addig tavaly az előbbi 32 százalékra csökkent, utóbbi pedig 68 százalékra növekedett. 
    
A szakértők a felmelegedés folyamatát és a tengeri áramlatok rendellenességét teszik felelőssé a kedvezőtlen változásokért. "Még többet fogunk veszíteni a jégből és ez jelentős probléma" - mondta Ron Kowk, a kaliforniai Pasadenában működő Jet Propulsion Laboratory munkatársa. - "Alapvetően tudtuk, hogy mekkora jégterület olvadt el, de azt nem, hogy az milyen vastag volt" - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!