Külföldi

2009.08.31. 11:49

Hajdú B. István és a Bajnokok Ligája: ragasztószalag nélkül egy lépést sem

Budapest - A ragasztószalag a labdarúgó Bajnokok Ligája legfontosabb kelléke - állítja Hajdú B. István sportriporter, aki 1993 ősze óta közvetít a legrangosabb európai futballsorozatról.

MTI

A népszerű tévés - aki a Debrecen BL-szereplése miatt ismét magyar csapatnak szurkolhat - számos példát hozott fel, hogy az európai szövetség (UEFA) szigorú illetékesei gyakorlatilag nem tesznek egyetlen lépést sem szigetelőszalag nélkül.
    
"Amikor a legnagyobb hidegben vastag dzsekiben ülök be a közvetítőállásba, akkor is odajönnek hozzám, és körbe ragasztanak, nehogy olyan termékjelzés legyen látható, amely nem főszponzora a BL-nek. De például a Chelsea-pálya mellett lévő óriásfal - amelyen a helyi sztárok vannak kiplakátolva, és a szurkolók képzeletben beülhetnek közéjük - a BL-meccsnapokon szintén le van ragasztva, mert az angol klub mezszponzora nem fizet az UEFA-nak. A Puskás Stadion kivetítőjének gyártója sem főszponzor, így most a DVSC hazai meccsein ez is láthatatlan lesz. Kérdés, honnan szerez az UEFA darut, mert az eredményjelző bizony elég magasan van" - mondta az MTI-nek Hajdú B., aki a helyszínről eddig - a selejtezőkkel együtt - több mint 150 BL-meccset közvetített.
    
A riporter számos más élményéről is beszélt. 2003-ban például egy belgrádi meccsre az UEFA nem tudott hivatalos szállítót szerezni a szerb fővárosban, ezért aztán Szegedről hoztak autókat magyar rendszámmal. A sofőr, aki őt szállította, egy korábbi vízilabdás volt, aki alig fért bele a kocsiba... Amikor Hajdú B. 1993-ban élete első BL-közvetítésére készült Barcelonába, azért késett a Ferihegyről induló gép, mert meg kellett várni a Budapesten forgató David Hasselhoffot. A legjobban a gépen ülő női kosárlabdázók örültek, mert testközelből láthatták a sármos színészt.
    
Hajdú B. István azt is elárulta, hogy Monacóban nézték már a helyi csapat új centerének, akit Jürgen Klinsmann helyére akartak igazolni, és itt utazott először helikopteren is. 
    
Bevallása szerint a legnagyobb furcsaság Bécsben esett meg vele. Az 1995-ös BL-döntőre nem használtak el két VIP-jegyet, és ezt odaadták egy magyar egyetemistának. Amikor a finálé véget ért, a győztes Ajax Amsterdam játékosa, a búcsúmeccsét játszó holland Frank Rijkaard a trófeával futott egy tiszteletkört, és véletlenül éppen a magyar egyetemista futott vele a serleg egyik fülét fogva. 
    
"Máig nem tudja senki, hogy keveredett oda a fiú. Mindenki azt hihette, hogy Rijkaard rokona vagy barátja..."
    
A riporter hozzátette: természetesen a BL-ben mindennek megvan a szabálya, például hogy hány kamera adja a mérkőzéseket, hol állítják fel azokat, vagy éppen azt a berendezést, amely méri a játékosok futóteljesítményét, de még azt is előírják, hogy a riportereknek milyen vacsorás zacskót kell kapniuk. Hosszúkás és háromszög alakú szendvics, alma, ásványvíz, és olykor csoki vagy süti van benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!