Külföldi

2009.09.28. 14:07

Hitler halála még mindig rejtély - mégsem öngyilkosság történt?

Moszkva - Amerikai tudósok szerint Adolf Hitler náci vezér koponyájának Moszkvában őrzött darabjai nem származhatnak a Führertől, ez pedig újabb kételyeket ébreszt a történészekben Hitler utolsó óráit, illetve állítólagos öngyilkosságát illetően - jelentette a Komszomolszkaja Pravda című orosz lap hétfőn.

MTI

A feltételezés szerint Hitler 1945. április 30-án feleségével, Eva Braunnal együtt öngyilkos lett a berlini Führerbunkerben: állítólag előbb a nő nyelte le a méregkapszulát, majd Hitler is bevette a mérget és főbe lőtte magát. A két holttestet ezután állítólag kivitték a bunker elé, leöntötték benzinnel, meggyújtották, majd a helyszínen a földbe temették.  

E feltételezés egyik fő bizonyítékának számított egy állcsont- és egy koponyacsontdarab, amelyet 60 éve Moszkvában őriznek. A koponya darabját 2000-ben A harmadik birodalom agóniája című kiállításon első ízben közszemlére is tették Moszkvában.

Nick Bellantoni, az amerikai Connecticuti Egyetem kutatója Moszkvában mintákat vett a csontdarabokból, amelyekről korabeli fotók segítségével megállapította, hogy eredetiek. Kollégája, Linda Strausbaugh pedig a minták genetikai vizsgálata során rájött, hogy a csontok egyértelműen egy 20 és 40 év közötti korú nőtől származnak.



Részlet Hitler utolsó napjait bemutató, A bukás című filmből - Forrás: filmkultura.hu

1945 májusában az orosz elhárítás felügyelete alatt kiásták Hitler és Eva Braun feltételezett maradványait, s megvizsgálták a leleteket: megállapították, hogy a fogak állapota megfelel Hitler fogorvosának feljegyzéseiben szereplőkkel, s hogy a koponya egy része hiányzik. Sztálin megbízásából 1946-ban újabb titkos misszió kezdett ásni az érintett helyen: találtak egy koponyacsont-darabot rajta golyó ütötte lyukkal, amelyről úgy gondolták, a Hitler fejéből hiányzó darab lehet. 

Sztálin ennek ellenére titkosította a náci vezető halálával összefüggő információkat. A maradványokat a kelet-németországi Magdeburgban lévő orosz lehárítási központ területén temették el, majd 1970-ben exhumálták, elégették és a hamvakat titokban kiszórták. Csak az állkapocscsont, a koponyacsontdarab és a véres díványhuzat egy darabja maradt meg, ezeket ettől kezdve a szovjet titkosszolgálat archívumában őrizték. 

Eva Braunt, aki akkor 33 éves volt, a források szerint Hitler oldalán temették el a bunker mellett, de mindeddig semmilyen forrás nem utalt rá, hogy főbe lőtte volna magát, vagy valaki lelőtte volna őt. Bellantoni szerint a maradványok akárkitől származhatnak, azokban a napokban sokan vesztették életüket.

Hitler halála mindig is vitatott kérdés volt a történészek körében, s számtalan legenda keletkezett egyebek között arról, hogy a Führer megmenekült. A szenzációról szóló amerikai hírek rámutatnak: 64 év után még mindig nem tudni, mi történt valójában 1945. április 30-án a Führerbunkerben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!