Külföldi

2010.04.11. 17:28

Hogyan lesz valakiből sahidka? Az oroszországi öngyilkos merényletek háttere

Marjam Saripova, aki öngyilkos merényletet követett el a moszkvai metróban március végén, állítólag kétszer is férjhez ment, de erről nem tudott senki, feltételezések szerint második férjéhez első férje halála után, mintegy "örökségként" került, talán éppen azért, hogy halálos misszióba küldjék, de más források szerint az első férjéért akart bosszút állni.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A nyomozás egyre újabb részletei önmagukban is mutatják, hogy a terror ellen küzdők különös, egzotikus, zárt világban mozognak. Saripova Balahani hegyi faluban élő családját már rég figyelték, elsősorban a két fiút - Anvart és Iljászt -, akiket a szélsőségesek segítőinek tartottak. Mindkét fiú állította azonban, hogy semmi közük ilyesmihez. Iljaszt egyszer elfogták, mert egy gránátot találtak nála - szerinte felé dobták a rendőrök és ő elkapta -, és egyes források szerint kilenc hónapon át kínozták a börtönben. Mások viszont úgy tudják, hogy évekig segítette, szállította, élelmiszerekkel látta el az erdőkbe vonult szélsőségeseket. A hírek olvasójának nehéz eldönteni: a vahhábita nézetek, vagy a hatóságok üldözése vitte őt az erdőbe.

Saripova szülei is tanárok, ő kitüntetéssel végezte az egyetemet matematika-fizika, majd lélektan szakon, a balahani iskolában informatikát tanított. A falubeliek elmondták: szabados életet élt az egyetemen és az ilyeneket a közösség kirekeszti, ezért nem ment még férjhez 28 évesen. 

A titkosszolgálat szerint Saripova első férje egy Doktor Muhamad néven ismert jordániai volt, aki a 90-es évek közepe óta harcolt a térségben, és az utóbbi időben az Al-Kaidát képviselte. Augusztusban, egy különleges hadművelet során halt meg. Özvegyét - Saripovát - Muhamad barátja, a magát a gubdeni járás emírjének nevező Magomedali Vagabov fogadta háremébe, afféle "tábori feleségnek", akivel néha együtt van, de akivel esze ágában sincs családot alapítani. Legalább egy további felesége ismert, aki szintén Balahaniban él.

A szélsőségeseknél szokás, hogy a megölt harcos felesége egy élőhöz kerül. Új férjével egyes hírek szerint öccse, Iljasz hozta össze Marjamot.

Az élve elfogott sahidkák - öngyilkos merénylő nők - elmondták: elrabolták, vagy zsarolással az erdőbe csábították őket, ott hozzáadták egy harcoshoz, aki aztán továbbadta őket egy másiknak, majd még egynek és még egynek. Ha az áldozat nem tört meg, drogokat is alkalmaztak. A nők öngyilkos merényletre való felkészítése akkor kezdődött, amikor rájöttek, hogy nincs visszaút, környezetük legjobb esetben megvetéssel sújtaná, és soha többet nem fogadná be őket. S mivel a sahidka meggondolhatja magát, mindig kíséri valaki, aki távirányítással fel tudja robbantani a pokolgépet.

Nem akárkiket visznek azonban az erdőbe: valójában a titkosszolgálatok a Komszomolszkaja Pravda című lap szerint legalább ezer olyan "fekete özvegyet" igyekeznek figyelni a térségben, akiknek a  férjük, vagy fiútestvérük vesztette életét a szélsőségesek oldalán. A többnyire nem túl szép lányok-asszonyok között olyan is akad, aki már négyszer özvegyült meg. 

 A 17 éves Dzsenett esete világosnak tűnik: elrabolták esküvőre - ez nem ritka errefelé - s hozzáment a jóval idősebb, magát Haszavjurt emírjének nevező, vahhábita Umalat Magomedovhoz, akivel a medreszében - vallási iskolában - ismerkedett meg. Ezután hol otthon élt, hol férjével egy bérelt lakásban. Idén érettségizett volna, de egyre többet kerülte az iskolát. Környezetében nem álltak szóba az újságírókkal. Annyit tudtak csak meg, hogy nagyon szerelmes volt férjébe, akit tavaly december végén öltek meg egy különleges hadművelet során. 

A két Magomedov-fiút körözik. Iljaszt a posta egy pénzbeszedő kocsijának kirablása miatt, Anvarról pedig feltételezik, hogy évek óta a szélsőségesek közé tartozik. Nem zárják ki, hogy a két Magomedov fiú volt a metróban robbantó két sahidka kísérője Moszkvában.

A merénylők azonosítása nyomán a térségbe utazó újságírók leírták: a taxisok nem szívesen mennek arra, de még a rendőrök is kerülik a környéket. Az egyik falu nemzetiségi alapon megosztott, a másikban a hagyományos iszlám követői és a vahhábiták nem érintkeznek egymással.

Az újságírók szerint Magomedovék háza szép, nagy és ápolt. Az emeleten a férfiak, a földszinten az asszonyok gyülekeztek a Marjam azonosítása utáni napokban. A vendégek mobil telefonjai folyamatosan csöngtek, de a házigazdát keresték rajtuk - mivel Magomedov telefonját bizonyosan lehallgatják - és sokan csak azért telefonáltak, hogy gratuláljanak a családfőnek.

Magomedov azonban állítja, hogy lánya vallásos volt ugyan, de soha nem hangoztatott szélsőséges nézeteket, és hogy nincs tudomása arról, hogy Marjam akár csak egyszer is férjhez ment volna. A merénylet előtti napon kora reggel édesanyjával Mahacskalába ment, ahol átszaladt az utca túlsó oldalára hennát venni a hajára. Nem sokkal később telefonált, hogy anyja ne várja, egyedül megy majd haza. E hívás és a moszkvai robbantás között nem egészen 24 óra telt el, s rejtély, hogy juthatott ennyi idő alatt a fővárosba. Marjam apjának a házát csütörtökön átkutatták, de semmi gyanúsat nem találtak, s az  iskolában foglalták le a számítógépet, amelyen dolgozni szokott. 

Juszup Adzsijev, a kumik nemzetiségi mozgalom vezetője páncélozott BMW-jében elmondta a Komszomolszkaja Pravda című lap munkatársainak: politikai akarat esetén ki lehet hozni az erdőből az embereket, ha nem tapad a kezükhöz vér. Ő maga 67 férfit hozott vissza, adott nekik munkát, fizetést. De munkájának vége szakadt, mert a visszatérőket vallatták, kínozták, s közülük 30 visszament az erdőbe, ahol meg is halt. "Errefelé minden tavasszal elmennek fiatalok az erdőbe. Mit tegyenek, nincs munka, nincs még egy focipálya sem. Legalább 80 százalékukat vissza lehetne tartani, ha akarna nekik valaki segíteni" - mondta Juszupov.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!