Külföldi

2009.08.04. 08:28

Horvátországi nyaralás: praktikus tippek, tanácsok az utazóknak

A külföldre utazó magyarok körében a gazdasági válság ellenére is Horvátország az első számú célpont, ahol évente közel 400 ezer magyar turista csaknem kétmillió éjszakát tölt el. A felkészült utazót nem érhetik meglepetések, de a tengerre vágyó és esetleg kevésbé tapasztalt turistáknak nem árt néhány dologra odafigyelnie már indulás előtt.

MTI

Készpénz vagy bankkártya, térkép és biztosítás, továbbá némi idegennyelvtudás hasznos lehet azoknak, akik az Adria felé veszik az útirányt, ezek hiánya ugyanis néha kellemetlenségeket is okozhat a nyaralás során - összegezhető a Horvátországba járó turisták és a zágrábi magyar nagykövetség tapasztalatai alapján.
    
Pék Miklós főkonzul szerint mindenkinek érdemes utas- és balesetbiztosítással felszerelkeznie, ugyanis ezek hiányában Horvátországban is fizetni kell az orvosi ellátásért. Mindenképpen hasznos az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál beszerezni az ingyenesen kiváltható, egy évig érvényes Európai Betegbiztosítási Kártyát, amelynek birtokában a horvátokkal azonos, ingyenes ellátásban részesülnek az orvoshoz fordulók. Ezen túlmenően is érdemes azonban utasbiztosítást kötni, amelyet a tapasztalatok szerint néhány száz kunás összegek esetében ugyan nem fogadnak el automatikusan, de az orvosi és gyógyszerszámla birtokában utólag kifizeti a biztosító az igazolt költségeket.
    
Nem csak a személyre szóló biztosítás fontos, az autóval utazóknak a jármű felelősségbiztosítását is igazolniuk kell. Ma már nem kérik el a határon a három hónapra érvényes zöldkártyát - ami nem azonos a környezetvédelmi vizsgálat igazolásával -, ennek ellenére érdemes indulás előtt beszerezni a biztosítótól. Komoly büntetésre számíthat, ha nincs a kocsiban a felelősségbiztosítás nemzetközi igazolása. Tavaly egy magyar állampolgárt 5000 kunára (mintegy 190 ezer forintra) büntettek, az autós nem fizetett, ezért a bírságot elzárásra változtatta a bíróság.
    
Pék Miklós az MTI-nek azt is elmondta, hogy ha szabálysértés miatt büntetnek meg egy autóst, érdemesebb a helyszíni bírságot rögtön rendezni, mert ha a rendőr feljelentést tesz, a bíróságon általában tovább emelkedik a kiszabott összeg. A bírságok nagyjából 500 kuna körül kezdődnek, s ha ezt valaki nem tudja vagy nem akarja kifizetni, a szabálysértési bíróság több napos elzárásra változtatja a büntetést. 
    
Ha azért nem fizet valaki, mert nincs nála elég készpénz, általában gyorsátutalással, otthoni családtagtól, ismerőstől kérnek pénzt a bajba jutottak, de ez időt vesz igénybe. Jóval egyszerűbb a bankkártya használata, hiszen arra a hatóságok is adnak időt, hogy valaki így jusson pénzhez. Ráadásul van olyan bank, amelynek a kártyájával nem csak Magyarországon és Nyugat-Európában, hanem  Horvátországban is ingyen lehet készpénzt felvenni a bank saját automatáiból.
    
A bankkártyás vásárlástól sokan ódzkodnak külföldön - sőt többen el sem viszik magukkal -, holott a fizetésnek ez a legpraktikusabb, ráadásul legolcsóbb módja. A kártyákkal a benzinkutaktól a szállodákon át az üzletekig szinte mindenütt lehet fizetni, sőt miután rendszerint középárfolyammal váltják át a bankok a fizetnivalót, olcsóbban jön ki a vásárlás, mintha otthon vagy a célországban váltanánk készpénzt. A biztonságos kártyahasználatot pedig a tranzakciókról szóló  azonnali SMS-értesítések is segítik.
    
Nem lehet elégszer hangsúlyozni azt sem, hogy a sok száz kilométeres autózás során tartson a sofőr elég pihenőt. A magyar főkonzul tapasztalata szerint szinte minden alkalommal akkor következnek be a fáradtság, az ebből adódó figyelmetlenség, netán elalvás miatt a balesetek, amikor már csak alig száz kilométer van hátra az úti célig. Lehetőség szerint ezért ne induljanak el éjszaka, és ne érkezzenek meg holtfáradtan a horvát tengerpartra.
    
Ha a nyaralás során mégis előfordul egy-egy koccanás, baleset, netán eltűnnek valakinek az iratai, mindenképpen forduljon a rendőrséghez - tanácsolja a főkonzul. Az autó sérüléseiről, az eltűnt iratokról készüljön jegyzőkönyv, ami a biztosításhoz és a hazajutáshoz is szükséges, a nagykövetség konzuli osztálya pedig szintén ennek birtokában tudja a hazatéréshez szükséges okmányokat kiállítani.
    
A bajba jutó magyar állampolgároknak ugyanakkor nem árt, ha tudnak valamilyen idegen nyelven, hiszen Horvátországban a horvát mellett az angol, az olasz és a német a leginkább használatos. Amennyiben valaki olyan helyzetbe kerül, hogy mentőt, tűzoltót vagy rendőrt kell hívnia, és ehhez a 112-es segélyhívó számot tárcsázza, akár magyarul is kérhet segítséget. A horvát mentési és katasztrófavédelmi szervezet (DUZS) ugyanis magyarul tudó munkatársait is bekapcsolja a más nyelven nem kommunikáló bajbajutottak megsegítésére.
    
Végezetül arra sem árt odafigyelni, hogy a GPS-térképekkel felszerelkezett turistát is érhetik meglepetések. A rendszeresen utazók tapasztalatai ugyanis azt mutatják, hogy a műholdas navigáció sokszor igencsak pontatlan, nem létező utakra irányítja a tengerparton vagy a hegyek oldalában keresgélő autóst. Egyelőre az itthon is beszerezhető, papírra nyomott részletes térképek és atlaszok inkább használhatók Horvátországban, ahol a gyors tempójú autópálya-építések miatt amúgy is folyamatosan bővül az egyébként jó minőségű úthálózat.
    
Amennyiben a tengeren, hajóval közlekedik valaki, szintén fontos betartania a szabályokat. Először is a hajót mindenkinek regisztráltatnia kell érkezéskor az első horvát kikötőben, az ezt igazoló matricát ki kell ragasztani a hajóra. A vízi közlekedésben szintén nem árt betartani a szabályokat, például a parttól 300 méteren belül tilos motorcsónakkal közlekedni, ezt az előírást a horvát hatóságok bírságolással is nyomatékosítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!