Külföldi

2010.02.18. 16:33

Káosz az orosz rendőrségnél: 240-es Mercedesével részegen gázolt a zsaru

Dmitrij Medvegyev orosz elnök csütörtökön bejelentette, hogy a rendőrség központi apparátusát a felére csökkentik, továbbá jelentős személyi változásokat helyezett kilátásba a rendőri vezetők körében. A lakosság minden bizonnyal nagy megelégedéssel fogadja majd, hogy végre történik valami, mert az orosz rendőrség jelenlegi állapotában elviselhetetlenné vált.

MTI

Egy rendőr szerdán este Moszkvában egyenruhában, részegen felhajtott a járdára 240 E típusú Mercedesével, és ott elütött egy asszonyt, aki szerencsére megúszta bordatöréssel. 

Mint kiderült, a balesetet a helyszínre siető rendőrök el akarták kenni, de szemtanú volt egy ismert bankár, és nem hagyta, hogy szőnyeg alá söpörjék az ügyet. Moszkva központi körzetének rendőrfőnökét, akinek beosztottja volt a szerda esti gázoló, csütörtökön leváltották, s a tettes ügyében nyomozni kezdtek. 

Egyebek között meg akarják tudni, hogy miből lehet neki Mercedese, miközben a rendőrök fizetése az örökös panasz szerint olyan alacsony, hogy nem lehet megfelelő kádereket találni a munkára. A kutakodás felesleges: minden moszkvai gyerek tudja, hogy egy utcán posztoló közlekedési rendőr napi 20-30 ezer rubelt - 120-180 ezer forintnyit - is megkeres vesztegetési pénzekből.

Február eleje óta egyébként ez volt az ötödik eset, hogy rendőrök luxusautókkal baleseteket okoztak: két ember életét vesztette, többen megsérültek.    

Az orosz rendőrség botránykrónikájában mindazonáltal a legnagyobb feltűnést Gyenisz Jevszjukov volt őrnagy esete keltette. Ő tavaly áprilisban belépett egy boltba, és lövöldözni kezdett. Két ember meghalt, többen megsérültek. Később kiderült, hogy az őrnagy rendszeresen sápot szedett a boltban, vendéglőkben pedig védelmi pénzeket. 

Tavaly októberben a mongol határ közelében lévő Tivában egy rendőr igazoltatni akart egy autóst, s valamiért lelőtte az alig 17 éves fiatalembert, megsebesítette a vele lévő lányt. Később azt állította, hogy a fiú részeg volt, és pisztolyt rántott, de az áldozat nem ivott, a játékpisztolyt pedig a rendőr tette a kocsiba. A sajtó felháborodottan tárgyalja, hogy a rendőrt egy évre ítélték, noha kisebb "tyúklopási ügyek" miatt is többet szoktak kiszabni. 

Novemberben három rendőr egy moszkvai boltban úgy összevert egy abháziai férfit, hogy belehalt sérüléseibe. 

Egy további rendőr lelőtt egy hómunkást, aki kotrógépével megkarcolta a rendőr kocsiját. 

Idén január legelején Tomszkban egy kijózanítóban - amely Oroszországban (még) a belügyhöz tartozik - állítólag úgy összevertek egy újságírót, hogy belehalt sérüléseibe. A kórházban azonban kiderült, hogy a szerencsétlent nem simán összeverték, hanem szadista módon megkínozták.  

Jurij Draguncov, a belügyminisztérium belső biztonsági osztályának vezetője decemberben arról számolt be, hogy tavaly a belügyminisztérium 1,4 milliós állományából 77 ezer rendőr követett el jogsértést, közülük 5000 bűncselekményt, az utóbbiak közül 3428 főt vontak büntetőjogi felelősségre, s mindez jelentős növekedést jelent az előző évhez képest. 

Moszkvában hivatalos adatok szerint másfészeresére nőtt tavaly a rendőri bűnözés aránya. A legtöbb jogsértést, bűncselekményt a körzeti rendőrök követték el, utánuk a rendőrnyomozók következnek, és általános meglepetésre a közlekedésrendészet munkatársai csak a harmadik helyen állnak. 

Február elején Asztrahánban 19 közlekedési rendőrt vettek egyszerre őrizetbe, mert bírság kiszabása helyett hagyták magukat megvesztegetni, s az összeget elosztották egymás között, illetve megosztották főnökeikkel. A területi belbiztonsági osztály már két éve jelezte a helyi belügyi igazgatóságnak a dolgot, de nem történt semmi, ezért a Szövetségi Biztonsági Szolgálat tette meg a szükséges lépéseket. 

Emellett a lapok beszámolóiból egyértelműen kiviláglik, hogy az ellenséges, sőt erőszakos cégátvételekben is gyakran jelentős szerepe van a rendőri vezetőknek. 

Hovatovább a rendőrség köreiben is egyre hangosabb zúgolódnak a tisztességesebbek. A sort november közepén Alekszej Dimovszkij novorosszijszki őrnagy kezdte, aki az interneten beszámolt a városa rendvédelmi szerveit átható korrupcióról. Példáját az ország minden tájáról egyre többen követik, s legutóbb az ellenzékinek tekintett New Times című kiadványnak a biztonsági erők elit alakulatának számító OMON-kommandósok egy csoportja mondta el, milyen törvénytelenségek zajlanak náluk. 

A főnökök - akiknek a zsebeibe a vesztegetési, védelmi pénzek, bűnözőktől kapott összegek befolynak -, körkörös védelemre rendezkedtek be: Dimovszkijt elbocsátották, már vizsgálati fogságban van, mert évtizedes pályafutása során állítólag elsikkasztott mintegy 180 ezer forintnyi összeget, és a hírek szerint hamarosan pszichiátriai kivizsgálásra utalják, az OMON kommandósai pedig visszavonták állításaikat. 

Egy kedden közzétett felmérés szerint az emberek több mint 60 százaléka úgy véli: az ilyen és ehhez hasonló bűncselekményekről szóló beszámolók azt jelzik, hogy a rendőrség teljesen szétesett, annyira, hogy ezt már nem lehet véka alá rejteni. A többség nem bízik a rendőrökben, tart tőlük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!