Külföldi

2010.11.15. 21:51

Lebukott orosz kémek: egy tábornok árulta el az ügynököket

Nem az a tiszt árulta el a nyáron lebukott orosz kémeket, akit az elmúlt héten leplezett le a Kommerszant című lap, hanem egy Potyejev nevű tábornok, az orosz külföldi hírszerzés amerikai osztályának helyettes vezetője, aki az illegalitásban dolgozó kémek irányításával foglalkozott, és szintén az Egyesült Államokba szökött - jelentette hétfőn az Interfax hírügynökség.

MTI

Az információt egyelőre nem erősítette meg hivatalosan a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), s a külföldi hírszerzés (SZRV) sajtóirodájának vezetője az Interfax kérdésre csak annyit mondott, hogy "erről nincs semmiféle kommentárunk".
   
Elzárkózott kérdések megválaszolásától a kábítószer-forgalom ellenőrzésével foglalkozó szövetségi szolgálat (FSZKN) szóvivője is, akitől az Interfax arról érdeklődött, a szolgálatnál dolgozott-e Potyejev fia. A múlt héten a Scserbakov fiát illető kérdésre a szóvivő kijelentette, hogy ilyen nevű ember nincs a szolgálat munkatársai között.
   
A fegyveres testületek forrásaira hivatkozó közlés szerint az említett Scserbakov valóban áruló, de már évekkel korábban átállt, míg Potyejev néhány nappal Dmitrij Medvegyev elnök nyári amerikai látogatása előtt szökött az Egyesült Államokba, ahol már régebben letelepedett a felesége és ahová vele nagyjából egy időben távozott fia és lánya is.
   
A forrás azt is közölte, hogy Scserbakov más feladatkörben dolgozott, a felderítés egészének kémelhárítás általi általános biztosításával foglalkozott. Éppen ezért kevéssé valószínű, hogy alaposabb ismeretekkel rendelkezett volna az illegális kémek személyi aktáiról, vagy munkájuk részleteiről. Ezek az adatok ugyanis csak a kémekkel közvetlenül foglalkozó vezetők nagyon szűk köre számára hozzáférhetők - tudta meg a hírügynökség jól tájékozott igazságszolgáltatási forrásokból.
   
A nyáron tíz orosz kémet lepleztek le az Egyesült Államokban, és a kapcsolatokban Barack Obama elnök hivatalba lépése óta bekövetkezett javulásra való tekintettel alig két héttel később egy fogolycsere keretében átadták őket az orosz félnek. Az orosz sajtó úgy vélekedett, hogy nem is valóságos kémekről van szó, hanem olyan emberekről, akik orosz pénzen jól éltek Amerikában. Ezt látszott alátámasztani, hogy egyikük, a feltűnően csinos Anna Chapman hazaérkezte után lenge öltözetben fényképezkedett egy férfi magazinnak, majd tévébemondóként próbálkozott.  Később azonban valamennyiüket magas kitüntetésben részesítették, és a Scserbakov árulásáról a Kommerszant című lapban közölt cikkből kiderült: egyikük egészen kiváló hírszerző tiszt, aki Oroszország hőse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!