Külföldi

2009.07.03. 14:09

Nagy zűr Kis-Hanoi-ban: a csehek hazaküldenék a vietnámiakat

Az egyik prágai külvárosban működő, Sapa nevű nyüzsgő vietnami piacon a távoli ázsiai országból érkezett bevándorlók mindent megtalálhatnak, amire csak szükségük lehet: a vietnami fodrásztól a vietnami biztosító társaságig. A csehül beszélő vietnami "közvetítők" pompás üzleteket bonyolítanak le, 20 eurótól 5000 euróig terjedő díjazásért bármit elintéznek, vízumot szereznek, orvoshoz viszik honfitársaikat vagy helyettük megjelennek a gyerek iskolájában rendezett szülői értekezleten

MTI

Az International Herald Tribune tudósításában egy olyan közösséget mutat be, amely mindmáig keveset hallatott magáról, de mára szinte észrevétlenül jelentős létszámúvá nőtt. 70 ezerre becsülik a Csehországban élő vietnamiak számát: az első hullám még a hetvenes években telepedett le, az utóbbi években pedig igen sok vietnami vendégmunkás gyarapította számukat. A fejlődő cseh gazdaság munkaerőigényét elégítették ki, ám a gazdasági válsággal az ő helyzetük is törékennyé vált.

A 25 éves Trieu Dinh Van két éve érkezett, és azt remélte, hogy jövedelméből segíteni tudja majd az otthoniakat. Ehelyett ma munkanélküli, hajléktalan és súlyos adósságokat kell visszafizetnie. Az amerikai lap riporterének elmondta, hogy odahaza idős földművelő szülei a családi gazdaságra vettek fel mintegy 10 ezer eurónak (2,8 millió forintnak) megfelelő kölcsönt, hogy kifizessék a közvetítőt, aki megszerezte az ő csehországi munkavállalási vízumát, és megszervezte az utazását. Ám egy év sem telt el azt követően, hogy munkába állt a német tulajdonú Kogel teherautógyárban, ahol 8 eurós órabért kapott, máris kitört a gazdasági válság, és Vant elbocsátották. Így többé nem küldhet támogatást a szüleinek, sőt attól tart, hogy éppenséggel neki kell további pénzt kérnie a családjától, hogy Csehországban maradhasson.
    
"Nem lenne jó számomra most hazatérni - magyarázza Van, miközben azon töpreng, hol töltse az éjszakát. - Üres kézzel érkeznék, nem tudnék megnősülni vagy házat építeni, nagy szégyen lenne ez számomra".
    
A fiatalember egyike a húszezer vietnaminak, aki 2007-ben érkezett Csehországba. Akkoriban valóságos népvándorlás indult Vietnamból, Kínából, Mongóliából és más ázsiai országokból Kelet-Európába, ahol a gyorsan fejlődő gazdaságban olcsó munkaerőként alkalmazták az újonnan érkezőket. Amikor azonban a térséget elérte a válság, ezrek váltak közülük munkanélkülivé, és nyomorba süllyedtek.
    
A cseh hatóságokat aggasztja a helyzet, amely a térség több más országában is feszültséget okoz. Az ország exportja visszaesett, a munkanélküliség akár a 8 százalékot is elérheti, és ilyen körülmények között mind több cseh tart igényt azokra a gyengébben fizetett munkákra is, amelyek elvégzését eddig a bevándorlókra bízták. Noha a korábban bevándorolt vietnamiak zöme már gyökeret vert az országban, az újonnan érkezettekkel más a helyzet. A kormány szeretné, ha a munkanélkülivé vált bevándorlók mihamarabb hazatérnének, mielőtt felerősödnének a kisebbségekkel szembeni ellenérzések. 
   
Nemrég feltehetően jobboldali radikálisok felgyújtották egy roma család otthonát az északkeleti Vitkov városban, egy házaspár és gyermekük súlyos égési sebeket szenvedett. A vietnami közösség tagjai attól tartanak, hogy őket is célba vehetik. "A csehek nem szeretnek bennünket, mivel más a külsőnk" - mondja Van, akinek már voltak kellemetlen élményei Chocenben, abban a kelet-bohémiai kisvárosban, ahol él. "Vietnamiak, menjetek haza!" - kiabálták az emberek. Előfordult, hogy vietnamiakat nem engedtek be a vendéglőbe vagy a diszkóba.
    
Februárban a kormány bejelentette, hogy anyagilag is segíti a munkanélkülivé vált külföldi vendégmunkások hazatérését országukba. A hatóság biztosítja az erre szolgáló repülő- vagy vasúti jegyet, és fejenként 500 eurót fizet a jelentkezőknek. Két hónap alatt mintegy kétezer mongol, ukrán és kazah vendégmunkás élt a lehetőséggel, de sok olyan eladósodott vietnami, mint Van, inkább marad, hátha jobbra fordul a helyzet.
    
Ivan Langer, aki belügyminiszterként kidolgozta a visszatérést segítő intézkedéseket, úgy vélekedik, hogy a mintegy 12 ezer külföldi állampolgárságú munkanélküli az alvilág toborzó terepévé válhat vagy éppenséggel rabszolgamunkára kényszeríthetik őket. A hatóságok tavaly 79 nagy marihuána-termesztő létesítményt számoltak fel, ezek közül hetvenet vietnamiak működtettek. Incidensek is voltak, Brno városában a rendőrök úgy megvertek egy vietnami drogdílert, hogy belehalt sérüléseibe.
    
Az új keletű feszültségek ellenére a Csehországban élő vietnamiak közössége eddig Közép-Európa egyik kiemelkedő kisebbségi sikerét képviselte. Sok vietnami vált tulajdonosává virágzó sarki boltoknak, megtanult csehül, gyermekei cseh iskolába járnak, és jobbára kitűnő eredményeket érnek el. Ezek a jobbára a hetvenes években érkezett, az ország életébe a különböző, ma is érezhető kulturális problémák ellenére nagyjából beilleszkedett vietnamiak attól tartanak, hogy a most utcára került vendégmunkások új osztálya miatt az évtizedek alatt kialakult együttélés veszélybe kerülhet. 
    
Manapság a Sapa vietnami piac gyakorlott közvetítői sem tudnak segíteni frissen munkanélkülivé vált honfitársaikon. Tran Qang Hung, a piac ügyvezető igazgatója hiába javasolta a hatóságoknak, létesítsenek nyelviskolát a bevándoroltak számára, hogy azok könnyebben találhassanak maguknak munkát, süket fülekre talált. "Most, hogy a gazdaságnak rosszul megy, a csehek nem akarják itt látni őket - mondta Hung a lapnak. - Azt akarják, hogy menjenek haza."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!