Külföldi

2011.06.08. 19:50

Nem csökken a magyarság számaránya Romániában

Az elmúlt évek mérései azt igazolják, hogy a romániai magyar nők gyermekvállalási hajlandósága magasabb, mint a román nemzetiségű nőké, a kivándorlás mértéke pedig a románok körében évek óta nagyobb, mint a magyaroknál - fejtette ki szerdán Székely István politológus az Erdélyi Magyar Televízióban (ETV).

MTI

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) társadalomszervezésért felelős főtitkár-helyettese a Többszemközt című műsorban beszélt az erdélyi magyarság demográfiai folyamatairól. Szerinte az említett két tényező minden valószínűség szerint ellensúlyozni képes az asszimilációs folyamatokat. Ezért a közelgő romániai népszámlálás várható eredményei azt mutatják majd, hogy a magyarság számaránya nem csökkent a román többségi nemzetéhez képest - vélte a politológus. 

Székely István elmondta: a népességet vizsgáló felmérések már hosszú évek óta azt mutatják, hogy az erdélyi magyarok demográfiai tendenciái általánosságban pozitívak, szemben a román nemzetiségűek negatív mutatóival. 

A szakember rámutatott: a 2007-es európai uniós csatlakozást követően megugrott a romániaiak külföldi munkavállalása, ebben a folyamatban azonban a magyarok kevésbé vettek részt. Mindez arra enged következtetni, hogy  - bár abszolút számokban lesz csökkenés - az erdélyi magyar közösség az országon belül tartani tudja eddigi számarányát. De csak abban az esetben, ha a népszámlálás korrekt módon zajlik - tette hozzá.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!