Külföldi

2009.09.07. 22:22

New York 400 éves: születésnapot ünnepel a metropolisz

Washington - Ágyúlövésekkel és egy történelmi hajóflotta útjával kezdődik kedden New Yorkban a város 400. születésnapját ünneplő egyhetes eseménysorozat; holland hajósok 1609. szeptember 11-én léptek először az őshonos lenape indiánok által Mannahatának nevezett szigetre.

MTI

Az NY400 elnevezésű ünnepi hét alkalmából a hollandok partikat, felvonulásokat, koncerteket, továbbá kiállításokat és felolvasásokat rendeznek a nyolcmilliós metropoliszban. Még Vilmos-Sándor holland trónörökös és felesége, Máxima is a legnépesebb amerikai városba látogat.
    
Az amszterdami Rijksmuseum kiállítja egyik legnagyobb értékét, Jan Vermeer 17. századi holland festőművész Tejet öntő lány című képét a Metropolitan Museumban. A remekmű az 1939-es New York-i világkiállítás óta először érkezik az Új szigetre, ahogy a hollandok Mannahatát 400 évvel ezelőtti megérkezésükkor elnevezték.
    
Az ünneplés kedd reggel 21 ágyúlövéssel kezdődik; Michael Bloomberg polgármester ezt már hetek óta hirdeti a város lakóinak, nehogy terrormerényletre gondoljanak. Beszédet mond a holland koronaherceg és Hillary Clinton külügyminiszter a múzeumhajóként a városban horgonyzó Intrepid repülőgép-hordozó fedélzetén, majd egy történelmi flotta hajózik fel a Hudson folyón: a Henry Hudson kapitány egykori útját követő flotta a New York-i öbölből a szövetségi állam fővárosába, Albanyba tart majd. A hajók között lesz a háromárbocos Halve Maen (Félhold), annak a hajónak a mása, amellyel a hollandok szolgálatába szegődött, az Atlanti- és Csendes-óceán közötti "északnyugati átjárót" kereső angol tengerész 1609-ben a területre érkezett.
    
Később repülő hollandi-osztályú hajóverseny kezdődik 14 országból érkezett 60 vitorlás részvételével. Az ünnepi program keretében hajós körutakat, kajak- és vitorlatúrákat szerveznek a térségben, egészen Albany városáig. A Manhattan déli csücskében levő Bowling Green Parkban hagyományos holland lakóházakat, egy szélmalmot és egy facipőkészítő műhelyt is lehet majd látni; az Új Amszterdam Falu program keretében a turisták a hét végéig élénk narancssárga színű holland bicikliket kölcsönözhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!