Külföldi

2011.07.27. 12:19

Óriás Evita portré az argentin főváros legújabb dísze

Evita Peron hatalmas vasportréja díszíti kedd este óta az argentin szociálisügyi minisztérium épületét, amelynek balkonján állva tartotta utolsó beszédét a karizmatikus first lady, nem sokkal 1952-ben bekövetkezett halála előtt.

Vas Népe

A 31 méter magas és 24 méter széles portré 15 tonnát nyom, és az argentin származású forradalmár, Ernesto Che Guevara jól ismert havannai portréjához hasonlatos.

Az Evita Peron portréját felavató Cristina Fernandez államfő elmondta, hogy egy kubai útja során születtet meg az egykori argentin elnök Juan Domingo Peron feleségének emléket állító portré ötlete. "A hatvanas években a kubai belügyminisztériumban dolgozott Che Guevara, akinek portréja ma az épület homlokzatát díszíti. Ezt látva elgondolkodtam azon, hogyan lehetséges az, hogy a kubai társadalom emléket állít egy argentin származású forradalmárnak, mi pedig nem adózunk tisztelettel az előtt a nő előtt, aki nemcsak, hogy hozzájárult a nők politikai szerepvállalásához és az ország legfontosabb társadalmi forradalmához, de történelmünk során egyedülálló szenvedéllyel képviselte országunkat és népünket" - hangoztatta az argentin elnök.

Helyi idő szerint kedd este 8 óra 25 perckor adták át az alkotást, ugyanabban a percben, amikor Eva Peron 59 évvel ezelőtt elhunyt. Két argentin szobrászművész Daniel Santoro és Alejandro Marmo készítette a monumentális portrét, amely - a korábban színésznőként dolgozó - argentin first ladyt a védjegyévé vált konttyal ábrázolja.

Eva Peron rákbetegsége már végső stádiumban volt, amikor utolsó beszédét tartotta 1951. augusztus 22-én a forgalmas Buenos Aires-i sugárúton álló minisztériumi épület balkonjáról. Ekkor alelnöki jelöltségétől is visszalépett. Népszerűségének csúcsán 33 évesen veszette életét. Halálának egy év múlva esedékes 60. évfordulója alkalmából Cristina Fernandez államfő az épület északi oldalára tervezett újabb Evita emlékmű elkészítését jelentette be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!