Külföldi

2009.07.03. 21:52

Sétáljon a négyszáz méteres mélység felett: üvegterasz nyílt a Sears Tower 103. emeletén

Chicago - A Sears-torony 103. emeletén nyílt üvegterasz látogatói egy dologban egyetértenek: az első lépés a legnehezebb. "Olyan, mintha jégen járnék" - mondta az első látogatók egyike.

MTI


Egy látogató áll Észak-Amerika legmagasabb épülete, a 442 méter magas Sears torony új, "Párkány" névre keresztelt üveg kilátójában Chicagóban , 2009. július 1-jén. Az épület százharmadik emeletén megépített üvegkocka soha nem látott panorámát nyújt a városról. (MTI/EPA/Kamil Krzaczynski)


A Párkány becenevet kapó terasz helyi idő szerint csütörtökön nyílt meg a nagyközönség előtt, de páran már szerdán kiléphettek az ijesztő élményt nyújtó balkonra. 
    
"Az a bizonyos első lépés, amikor azt gondolod, vajon lezuhanok-e - mondta Margaret Kemp, aki a kaliforniai Bishopból érkezett a "szelek városába". - A szívem még akkor is kalapált, amikor bejöttem a teraszról". 
    
Az üvegterasz 412 méter magasan húzódik, és négy méterre nyúlik ki a torony 103. emeletéből. Az üvegterasz valójában egy üvegkapszula, amelynek padlója és összes fala áttetsző üvegből van. A Párkány öt tonnát bír el, az üveglapok mindössze 3,8 centiméter vastagok.
    
A torony nyugati oldaláról a látogatóknak akadálytalan kilátása nyílik a városra, és még az ütő is megállhat bennük a Chicago folyó látványától, már ha elég bátrak ahhoz, hogy lepillantsanak egyenesen a lábuk alá. 
    
Még John Huston, a világhírű torony tulajdonosainak egyike is azt mondta, hogy "kicsit berezelt", amikor első alkalommal kilépett a teraszra, de 30-40 alkalom után már ráérzett a dolog ízére. "A Sears-torony mindig is a szuperlatívuszokról szólt. A legmagasabb, a legnagyobb... A mai nap is a szuperlatívuszokról szól, amikor átadjuk önöknek a Párkányt. Ez a világ legnagyszerűbb, legmeredekebb kilátása, egyben a leglenyűgözőbb is" - mondta a megnyitó alkalmával.
     
A Párkány csak egyike a Sears-torony változásai közül, a 108 emeletes, 442 méteres tornyot a nyár folyamán átkeresztelik, Willis-torony lesz a neve. A felhőkarcolóra öt éven át tartó, 350 millió dollárra rúgó felújítás is vár, amely során szélturbinákkal, napkollektorokkal és tetőkertekkel teszik környezetbarátabbá.


Gyermekek  fekszenek Sears torony új kilátójában Chicagóban , 2009. július 1-jén. (MTI/EPA/Kamil Krzaczynski)


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!