Külföldi

2009.07.14. 09:03

Tíz éve teljesedett be a Kennedy-átok: légi balesetben meghalt JFK fia

Budapest - Tíz éve, 1999. július 16-án ismét beteljesedett a "Kennedy átok": 38 éves korában légi baleset áldozata lett ifjabb John F. Kennedy, az 1963-ban meggyilkolt John F. Kennedy elnök egyetlen életben lévő fia, Amerika kedvence.

MTI

JFK Jr. ,vagy ahogy a sajtóban emlegették, John-John élete az első pillanattól a sajtó kielégíthetetlen kíváncsisága közepette, a fotóriporterek gyűrűjének szorításában telt. (A John-John is egy újságírói félrehallás "eredménye", a családban soha senki nem szólította így.) 1960. november 25-én, tizenhat nappal azután született, hogy apját megválasztották az Egyesült Államok harmincötödik elnökének. A fiatal, gazdag és rendkívül népszerű elnöki pár harmadik gyermeke a Fehér Házban nevelkedett anyja, Jackie Kennedy felügyelete alatt.

Apja 1963. november 22-én merénylet áldozata lett, három nappal később egy fotó járta be a világot, amelyen az éppen hároméves John-John katonai tisztelgéssel búcsúzott a meggyilkolt elnöktől. 1968-ban anyja a görög hajómágnás Aristotelis Onassis felesége lett, majd nyolc év múlva elvált, az ifjabb John ekkor tizennégy éves volt. A családi tradícióval szakítva a Harvard helyett a Brown Egyetemen diplomázott történelemből. Ezt követően a Kennedyk által támogatott projektben dolgozott, üzleti vállalkozásokban vállalt szerepet és 1989-ben - harmadik nekifutásra - a jogi diplomát is megszerezte. 1995-ben George címmel szórakoztató politikai magazint indított, amelyet jórészt csak személye tartott a felszínen, halála után nem sokkal meg is szűnt.



Tíz éve halt meg repülőbalesetben

A különösen jóképű és atlétikus fiatalember tehetséges atléta és amatőr színész is volt, 1988-ban a People magazin a világ legszexisebb férfijának választotta meg. (Ő volt az első nem aktív színész, aki elnyerte a címet és az első, aki már nincs az élők sorában.) Közismerten népszerű volt a nők körében, filmsztárokkal flörtölt, ünnepelt modellek voltak a barátnői. A leghosszabb kapcsolat Daryl Hannah-hoz fűzte, de feltűnt oldalán Sarah Jessica Parker, és rövid időre Madonna is. Ő mégis a viszonylag ismeretlen Carolyn Jeanne Bessettet választotta feleségül, aki csak egy év ostrom után mondott idgent, de ezután is nagyon rosszul viselte a média kitüntető figyelmét.
    
A politikai ambíciókat soha nem dédelgető ifjabb JFK, felesége és sógornője 1999. július 16-án indultak kisgépükkel egy esküvőre. Soha nem érkeztek meg, a roncsokra és a holttestekre csak napokkal később bukkantak rá. A hivatalos vizsgálat szerint a pilóta-engedélyét csak egy évvel korábban megszerző Kennedy az éjszakai repülés során elvesztette uralmát a gép fölött, amely szédületes sebességgel csapódott a vízbe.

A tragédia további tápot adott a Kennedyket sújtó átokról terjengő szóbeszédnek. 1944 óta a család számos tagja vesztette fiatalon életét merénylet, baleset miatt, ifjabb John megelőzően a szintén meggyilkolt Robert fia halt meg síbalesetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!