Külföldi

2009.09.30. 15:56

Új vízözön: legalább két métert emelkedik a tengerek vízszintje

Oxford - A tengerek szintjének legkevesebb 2 méteres emelkedése csaknem elkerülhetetlen a 21. században - állítják az oxfordi egyetemen rendezett klímakonferencia résztvevői.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

"A tengerek vízszintemelkedésénél az a bökkenő, hogy a folyamat nagyon lassan indul, és amikor elkezdődik, gyakorlatilag megállíthatatlanná válik" - mondta Stefan Rahmstorf, a német Potsdami Intézet kutatója.

"Ahogyan én látom, nincs rá mód, hogy megállítsuk a tengerszint-emelkedést, még akkor sem, ha nullára csökkentjük az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását" - hangsúlyozta a kutató, hozzátéve, hogy legjobb esetben, ha sikerül stabilizálni a hőmérsékletet, csak az emelkedés mértékének gyorsulását lehet megakadályozni. A tudósok többsége az emberi tevékenység hatására legkevesebb 2 Celsius fokos átlaghőmérséklet-emelkedésre számít. A 20. században a globális hőmérséklet átlagosan 0,7-0,8 Celsius fokot emelkedett. Rahmstorf szerint ha ez a hőmérséklet 1,5 Celsius foknál nem emelkedik magasabbra, az óceánok szintje akkor is legalább 2 méterrel lesz magasabb, és ez számos szigetország megsemmisüléséhez vezethet. A szakember legjobb esetben legfeljebb 1 méteres tengerszint-emelkedést feltételez a 21. századra, 3 Celsius fokos átlaghőmérséklet-emelkedés esetén a következő 300 év során legfeljebb 5 méterrel lehetnek magasabbak az óceánok.

"Ezt a folyamatot csak akkor állíthatnánk meg, ha valahogy le tudnánk hűteni a bolygót, és ehhez széndioxidot kellene kivonni a légkörből. Ez azonban a jelenleg ismert technológiákkal megfelelő mennyiségben még nem lehetséges" - magyarázta Rahmstorf.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!