Kultúra

2008.08.04. 02:28

Dobrij Abend

A Russkaja dobosa azt ígérte, hogy a koncert hatására megfordul még a Szentháromság-szobor is. A szobor végül a helyén maradt, de a hangulatra így s ...

Vas Népe

Kazacsok Szupersztár - ez a három éve létező, Magyarországra most már visszajáró Russkaja első CD-jének címe. A szókezdő R betűt megfordították - mint az ABBA annak idején az első B-t -, így aztán az együttes nevének látványa is a virtuóz kozák táncot idézi: az R lába kifelé rúg. Ez az apró, akár hibának nézhető elmozdulás különben is jellemzi korunk hőseit, akik nem oblomovok, még akkor sem, ha egyik-másik dalszövegükből csak úgy sugárzik az a bizonyos elveszettség-érzet, fölöslegesség-tudat és világfájdalom. A Russkaja pont olyan, mint a kor, amelyből vétetett. Frontembere (énekese, szövegírója), a grúzos nevű Georgij Makazaria Moszkvában született - 1974 május 9-én, a győzelem napján -, orosz emigránsként ma már osztrák állampolgár. A zenekarban vannak osztrák zenészek, de például Dmitrij Miller (basszus, ének) Uzsgorodban született, állampolgársága ukrán. A hegedűslány, Antonia-Alexa Georgijev szülővárosa Hamburg. A magyar kötődésű dobos, Vadon Titus Nagy-Britanniából költözött Bécsbe. Csoda, hogy ez a kulturális turmix - nincs simára keverve, édes, de karcol - a zenében is bátran összekever szinte bármit bármivel? Az meg, hogy a végeredmény minimum élvezetes, nyilván a zenészek fölkészültségének és arányérzékének köszönhető. Ügyesen élnek az orosz klisékkel is. Majdnem olyan ez, mint a magyar csikós-gulyás oroszosch változata, csak megvan benne az a megfoghatatlan plusz, amitől nem félresikerült országimázs-polírozásnak, hanem eredetinek érzi az ember. Amikor Makazaria széttárja a karját és fantasztikus orgánumával - abban a pillanatban olyan, mintha egy pravoszláv templomi kórusból lépett volna elő - rázendít a Zúg a Volga kezdetű orosz népdalra, akkor máris ott vagyunk Ilja Repin volgai hajóvontatói között. (Húzzuk az igát, munkaadóink tárgynak tekintenek bennünket, életünk kilátástalan.) Makazaria angolul beszél, oroszul énekel. Van nagyszabású szavalókórus a nép hatalmas erejének érzékeltetésére, van némi kapitalizmuskritika, van önironikus SZU-nosztalgia, van honvágy, van tenger, van szerelem, van marihuánás üdvözlet Amszterdamból (kis fricskával); van itt minden. A Dobrij Abend például soronként más és más (orosz, angol és német) nyelven megfogalmazott ars poetica és vallomás. Azt már mások mellett a Leningrad zenekar is bebizonyította, hogy az orosz nyelvnek jól áll a pop-rock-kultúra; Makazaria hangja kicsit hasonlít is Szergej Snurovéhoz. Csak a Leningrad keményebb, mint a cirkuszos-esztrádos Russkaja. Annyira, hogy a moszkvai polgármester kitiltotta a szentpétervári zenekart a fővárosból. A bécsi Russkaját biztos nem kell sehonnan kitiltani.

Különben is, a szombathelyi polgármesternek kifejezetten az a célja, hogy éljen a Fő tér . A Savaria Nyár folytatódik. Úgyhogy: Bugy gotov! (Aki volt úttörő - mint Makazaria - mindig készen van a válasszal is.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!