Kultúra

2009.02.26. 03:28

Megállnak előttük

Szombathely - Mindig felbukkan egy-egy rendkívüli tehetség, egy-egy különös hobbi a nem hivatásos alkotók képző- és iparművészeti kiállításán. Így van ez most is, az Amator Artium (A művészet szerelmesei) című országos pályázat Vas megyei bemutatóján.

Vas Népe

A tárlat az MMIK Élő-Tér Galériáján tekinthető meg, az aulában jobbra, programokra jövet-menet.

- E kiállítás háromévente megrendezett számvetés. Lehetőség az amatőr alkotóknak új megmérettetésre, lehetőség nekünk szervezőknek felmérni a mozgalom eredményeit, a szakterület új irányait, hogy aktualizálhassuk tennivalóinkat - mondta a megnyitón Dóri Éva szobrász, képzőművészeti referens, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus munkatársa.

A nem hivatásos alkotók számára ez az egyetlen felmenő rendszerű verseny Magyarországon. Több mint fél évszázada fogadja és tárja a nagyközönség elé a hétköznapok alkotóinak új műveit. Habár az alkotás szabadsága és nyilvánossága lényegileg nem azonos az értékteremtéssel, akik itt bemutatkoznak, már beléptek az értékteremtés kapuján. E kiállítás közös nevezője a hitelesség. Az az érték, ami az emberi kéz és elme által közösen létrehozott produktumok jellemzője. Nem öncélú, és nem művi tárgyak ezek. A témákat vizsgálva azok hozzánk, emberekhez kapcsolhatók. Környezetünkről, a természetről - és nem utolsósorban - hozzánk szólnak. A professzionális alkotók kerülik a közmegegyezésen alapuló esztétikai minőségek ábrázolását. Így a tájképek, a mindennapi életünk élményei megmaradnak a nem hivatásos alkotóknak. Akiknek alkotói szabadsága abban fogható meg, hogy nem kell szigorúan megfelelniük azoknak a magas követelményeknek, amelyeket a hivatásos művészekkel szemben a szakma megkövetel. Ugyanakkor a szakma írott és íratlan szabályainak, a vizuális nyelv rendszereinek ismerete és tisztelete elengedhetetlen az új érték teremtéséhez.

Dóri Éva így szólította meg a jelen levő amatőr alkotókat: Önök, akik itt kiállítanak, az alkotóművészet szerelmesei, tisztelői. Legyenek erre büszkék. Mert nagy dolog kilépni a közönség elé, feltárulkozni idegenek előtt. Amikor már nemcsak lakásunk falain belül mutatjuk meg műveinket, hanem felvállaljuk a dicsőség mellett a megmérettetés minden nehézségét. Bátorság kell ahhoz, hogy szembenézzünk az esetleges kritikákkal, és helyesen értelmezzük magunkban mások véleményét, tanácsait. Ne feledjük, mit sem ér egy olyan alkotás, amely előtt nem áll meg senki!

A képzőművészeti referens az amatőr szót is a helyére tette, mert mára helytelenül negatív kontextust nyert. A szótárban is azt írják a jelentéséhez a nem hivatásos , műkedvelő mellett, hogy hozzá nem értő , szakszerűtlen . Nagy hiba ez, mert az amatőr eredetileg megbecsült, pozitív tartalmat hordozó szavunk volt, muszáj újra kimondani. Amatőr azt jelenti, valaminek a szerelmese. Az amator szóból ered, amely azt jelenti: szerelmes.

- Az amatőr létre legyünk büszkék - fogalmazott Dóri Éva. - Ha hivatásunk mellett olyan felmagasztaló tevékenységet is végzünk, amely nemcsak magunk, hanem sokak számára a kikapcsolódás mellett új gondolatokat ébreszt, feltöltődést jelent a hétköznapokban. Öröm, hogy a szabadidős ténykedés értékteremtő és értékadó mindannyiunk számára.

A kiállítás díjazottjai: Kovács Gábor: Velocipéd, Németh László anyjához bújó gyermeket ábrázoló Menedék című szobra. Sztranyák Zsófia Rítus című grafikája, Nagyné Szabadfi Mariann: Pihenőben című festménye és Németh István Ciklámen című képe. Ezeken kívül az országos tárlatra javasolt alkotások: Horváth Soma Mátyás: 24 apró lény (hidegtű), Szatmári László Gábor: Koccintó pad (bútor diófából), Büki András: Vadásztőr (Hubertusz-jelenettel díszített), Mészáros László: 1966 (retró), Büki Boglárka: Ékszerek I., Királyné Török Enikő: Búbosbanka, Bodchalovszky Ágnes: Mindig (hidegtű).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!