Kultúra

2009.02.24. 03:29

Tarolt a Gettómilliomos

Los Angeles - A Gettómilliomos című dráma kapta meg a legjobb film Oscar-díját vasárnap este a 81. Oscar-gálán; aranyszobrocskát kapott mások mellett Sean Penn, Kate Winslet, Heath Ledger és Penélope Cruz.

Balla Emőke

A legjobb férfi alakításért járó Oscar-díjat Sean Penn amerikai színész kapta, aki a Milk című filmben Harvey Milk melegjogi aktivista szerepét játszotta. Ez volt az ötödik jelölése, eddig egyszer nyerte el az Oscart, a legjobb színész kategóriában a Titokzatos folyó című filmben nyújtott alakításáért. Nem számítottam erre - vallotta be elfúló hangon az Oscar-szobrocska átvételekor. A 48 éves Penn a legjobb színész Oscarjára esélyesnek tartott vetélytársát, Mickey Rourke-ot, a The Wrestler (A pankrátor) című film főszereplőjét testvérének, visszatérőnek nevezte beszédében. Kate Winslet nyerte a legjobb női alakítás Oscar-díját. A brit színésznő - akinek ez volt a hatodik jelölése - A felolvasó című holokausztdrámában nyújtott alakításáért kapta az elismerést, amelyet első alkalommal vehetett kezébe. A 33 éves színésznő, a Titanic egykori sztárja egy koncentrációs tábor egykori őrét alakítja Stephen Daldry filmjében; Winslet pályafutása legnehezebb alakításának nevezte a szerepet. Heath Ledgernek, a tavaly 28 évesen elhunyt ausztrál színésznek ítélték oda a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat A sötét lovag című filmben nyújtott alakításáért. Ledger - aki a legbiztosabb befutók egyike volt az Oscar-gálán - a második olyan színész, aki posztumusz kapta meg az aranyszobrocskát. Korábban Peter Finch nyerte el halála után a legjobb férfi színésznek járó elismerést az 1976-os Network (Hálózat) című film- ben nyújtott teljesítményéért. Ledger az Arany Glóbuszt és a brit BAFTA-díjat is megkapta Joker szerepéért a Batman-filmben. Az Oscart szülei és nővére vették át. Penélope Cruz spanyol színésznő vehette át a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat a Woody Allen által rendezett Vicky Cristina Barcelona című romantikus vígjátékban nyújtott alakításáért. A 34 éves Cruz az egyetlen spanyol színésznő, aki valaha Oscar-jelölést kapott, már másodszor. Angolul és spanyolul mondott beszédében Woody Allen mellett az összes spanyol színésznek is megköszönte az aranyszobrocskát. Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia díjait több mint húsz kategóriában ítélték oda. A legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat a japán Okuribito (Departures) című alkotás nyerte el; a Takita Jodzsiro által rendezett film egy állását vesztő csellista történetéről szól. Az elismerés történetében már tizenkétszer jelöltek japán filmet, de ez az első alkalom, hogy a szigetországból származó alkotás nyert.

Papírforma szerint nyert a Man on Wire (Ember a dróton) című produkció is a dokumentumfilmek versenyé- ben. Az ikertornyok között kötéltáncoló Philippe Petit, a film főhőse a Kodak Színház közönségének nem kis derültségére az állán egyensúlyozta az Oscar-szobrot örömében. Az este nagy vesztese a Benjamin Button különös élete volt, tizenhárom jelöléséből csupán hármat sikerült díjra váltania: a művészeti rendezést, a maszkmesteri munkát és a látványeffektusokat ismerte el a Filmakadémia. Így aztán a címszerepet alakító Brad Pitt - csakúgy mint párja, Angelina Jolie, aki az Elcserélt életek főszereplőjeként volt esélyes az Oscarra - csupán az első sorokból mosolygó statisztája maradt a gálának.Minden jelölt kapott egy-egy személyre szóló üzenetetés méltatást egy kollégátólMegesküdtem a gyere-

keimnek, ha ez a csoda bekövetkezik, úgy foga- dom, mtha Tigris lennék - ugrált a boldogságtól a Micimackó hősét utánozva a rendezői Oscar-díjas Danny Boyle, akinek Gettómilliomos című filmje összesen nyolc szobrot kapott meg az Amerika Filmakadémia vasárnap este át- adott elismerései közül. Az 52 éves brit filmrendező Mumbai egyik nyomornegyedében forgatott produkciója elnyerte a legjobb film, adaptált forgatókönyv, operatőr, hangkeverés, filmvágás, filmzene és legjobb betétdal Oscar-díját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!