Kultúra

2009.04.23. 02:29

Bogaras könyv

Szombathely - Az ember azt hinné, hogy csak a British Museum árnyékában születnek ilyen kaliberű könyvek, amilyen Merkl Ottó és Vig Károly Bogarak a Pannon régióban című átfogó munkája. A kötetet a Savaria Múzeumban mutatták be hétfőn.

Merklin Tímea

- Nagy tett, nagy formátum, európai színvonal. Nagy dolog, hogy hazai pályán büszkélkedhetünk ezzel a könyvvel - fogalmazott dr. Nagy Zoltán, a VAMMI igazgatója. Intézménye, a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága kiadóként állt a kötet mögé, amit a Magyar Természettudományi Múzeum és a B. K. L. Kiadó vele közösen gondozott.

- Sok mindennel foglalkoztam már életemben, de bogarakkal még nem. Ez a könyv zseniális - mondta méltatásában Ambrus Lajos író. - Nemcsak súlyos, testes, korszerű, drága, gazdag, de folytonosságot képvisel a 19. századi tudományos közszellem és a ma között. Könnyű azt mondani, hogy a világ szétesett, és a tudomány a szakterületekre vonul vissza. Ez a könyv híd is: ami egy olyan szakmunkát tesz a művelt ember könyvespolcára, ami kalaplengetésünket kívánja meg. Terjedelmi okokból kimaradt belőle egy Bogarak a művészetben fejezet, ami önálló könyv lehetne. Ha végiggondoljuk az irodalom jeleseit, Jókaitól Kosztolányiig, az ő természettudományos ismereteik a korszak ismereteinek megfelelő szinten álltak. De kérnénk csak meg ma egy literátort: nem tudna megírni egy olyan textust, vagy csak nagy nehezen, ami természettudományosan is megáll. Egy művelt embertől elvárjuk, hogy tudja, ki az a Munkácsy vagy Babits, de a természettudományos ismereteket nem várjuk el. Talán ezért érezzük egy kicsit távolinak a témát.

S hogy közelebb hozza a könyvet, Ambrus Lajos Franz Kafka: Átváltozás című művére utalt, ami az ember bogárrá változásának stációit írja le, majd az egykor kötelező iskolai rovargyűjtemények és a hozzá kapcsolódó csibészségek emlékét idézte.

- Minden valamire való gyerek fogott annak idején szarvasbogarat, és gyufásdobozban vittük az iskolába, hogy tanórán elővegyük és elengedjük... Az ehhez hasonló élmények, amiket talán már elfelejtettünk, vezethetnek minket e könyv lapozgatásában - mondta.

Mészáros Árpád, a Vas Megyei Közgyűlés oktatási, kulturális és ifjúsági bizottságának elnöke arról beszélt, hogy felsőfokú végzettség, kvalitás kell e mű befogadásához. Mégis: az oktatásban nemcsak egyetemi hallgatók hasznosíthatják, de azok az általános és középiskolás tanulók is, akik versenyre készülnek. Az elnök ki-emelte annak jelentőségét, amit a kötet a múzeumokban folyó háttérmunkáról, a tudományos feldolgozó tevékenységről mutat. Nagyon fontos, hogy a múzeumoknak az a kisugárzása is meglegyen, hogy a megőrzött értékeket itt közkinccsé teszik.

Dr. Vig Károly, a kötet egyik szerzője arról beszélt, hogy a könyvben nemcsak saját és szerzőtársa, Merkl Ottó többéves munkája van benne - hosszú, mikroszkóp fölött eltöltött évek -, hanem mindazoké, akik valaha bogarakat gyűjtöttek, rendszereztek, leírtak, vagyis legalább száz év tudása, ismeretgyarapodása áll a háttérben. Köszönetet mondott a Magyar Természettudományos Múzeumnak és a Savaria Múzeumnak, mert itt álltak rendelkezésre azok a gyűjtemények, amelyek lehetővé tették, hogy ez a mű egyáltalán létrejöjjön.

- Nincs két egyforma oldal a könyvben - mutatott rá a természetkutató Sellyei Tamás Ottó könyvtervező munkájára, aki ezzel a változatossággal a bogarak rendkívüli sokféleségére reflektál.

Az impozáns fotók tekintetében - hétszáz (!) színes fénykép és grafika van a könyvben - arra hívta fel a figyelmet, hogy az élő bogarakat bemutató képek sokkal többet mutatnak, mint az egyszerű ábrázolások. Itt az állatkák a maguk környezetében láthatók, és sokszor jellegzetes magatartási formáikat is leolvashatjuk a képekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!