Kultúra

2009.04.07. 02:29

Pajor András kiállítása a muravidéki magyaroknál

Lendva - Élénk a kulturális kapcsolat Vas megye és Muravidék között, sűrű a program a lendvai Bánffy Központban. Ezek egyikeként nyílt ott tárlata a sárvári Pajor Andrásnak baszk fotóiból.

Balla Emőke

A néhány héttel ezelőtt aláírt háromoldalú, közösségi együttműködésről szóló megállapodás Vas és Zala megye, valamint Muravidék között tulajdonképpen csak dokumentálja a meglévő helyzetet. Nem ígér, hogy majd mit fognak csinálni, hanem arról beszél, már mi mindent működtetnek a jelenben; ez természetesen jövőképet is rajzol.

Kutszegi István Vas megyei kulturális tanácsnok szerint a jelenlegi aktivitás 15-20 éves munka eredménye, ami nem maradt meg a hivatalos kapcsolatok szintjén, hanem erős barátságokat is hozott. Az érzelmi szállal is sodort kötelék a muravidéki magyarok szívében tartja a vasiakat (és fordítva). Egymás kölcsönös tisztelete és szeretete jellemzi a találkozásokat, amelyekre gyakran kerítenek alkalmakat.

- Ez a kiállítás csak egy pillanata az együttműködésünknek, hiszen majdnem mindennap történik valami, ami összeköt minket. Az elmúlt húsz év megalapozta azt, hogyha valaki Vas megyéből vagy Szombathelyről jön hozzánk, úgy érezheti: hazajön - erősítette meg a fentieket Kepe Lili, a Bánffy Központ munkatársa.

- Pajor András első ízben állít ki Lendván, de biztosan érzi, hogy szeretettel vesszük, hogy eljött közénk.

Gondolkodó, író emberként (aki olykor versekben is fogalmaz) mutatta be Maj-thényi László, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke a Bánffy Központban összegyűlt közönségnek.

- Ez az érzékenység tükröződik a fotóin is. Négy éve fényképez elszántan, egyre profibb technikákat vásárol, egyre mesteribben használja a fényképezőgépet. BenneLUX című Benelux államokbeli fotósorozatát nemrég láthatta a szombatheyi közönség.

- A kiállítás címe: Baszkföldi utakon - Kárpáti szemmel . Ez indokolja, hogy miért kell elmenni több száz kilométerrel odébb fotózni. Ahogy a magyarság, úgy a baszkok is ütközőzónában éltek mindig. Hol a vizigótok, hol a mórok harcoltak ott a frankokkal. Végül a baszkok az izolációt választották, magukba fordultak - mondta a megnyitón Hámori Ferenc Balázs etnográfus, sárvári néptáncos. - 1990-ben találkoztam először baszk emberrel, kijárok hozzájuk, ők is eljönnek hozzám. Pajor András egy baszk delegátussal készített interjút, majd fotósként csatlakozott a néptánccsoportunkhoz, és velünk jött Spanyolországba, a Bilbao környéki fesztiválra, ahová mi rendszeresen megyünk. Ele- inte furcsálltuk, hogy nem a fellépéseinket fotózza. Kicsit meg is voltunk sértődve, de aztán megenyhültünk, mert szánt ránk is két napot. A többi időt azonban vándordiákként töltötte: bérelt autóval járta a vidéket, becsavarogta Baszkföldet. Ez a munkamódszere: az állandó útonlevés.

Baszkföld földrajzilag és kulturálisan is nagyon változatos: a nyílttengeri halászattól a magasföldi pásztorkodásig. Ami Pajor András kiállításán látható, azt sem útikönyv, sem helyi vezető nem befolyásolta. A fotók érdekessége, hogy kissé sötétek, vagyis a lyuk-kamera effektust (camera obscura) érhetjük tetten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!