Kultúra

2009.05.04. 02:28

Burns-est skót módra

Szombathely - A skótok Petőfije, Robert Burns születésének 250. évfordulója alkalmából rendeztek skót ünnepet az Agora-Szalonban, ahol vendég volt Greg Dorey, Nagy-Britannia Magyarországra akkreditált nagykövete is.

Merklin Tímea

Az esten a Dagda együttes muzsikált, és igazi skót dudás köszöntötte a főleg angol szakos egyetemi hallgatókból álló közönséget. Magyar Zoltán, a Magyar-Skót Társaság alapító elnöke skót viseletben érkezett, térdzoknijába kés volt tűzve, ahogy illik, és el-árulta, hogy a hölgyek nagyon szeretik ezt a viseletet, mert a beszélgetés második-harmadik kérdésénél kiderül: nincs alatta semmi. Az ünnep jelentős része angolul zajlott, így a hallgatók egy extra nyelvórát vehettek a megszólalóktól, illetve személyesen a nagykövettől, aki a kulturális diplomáciáról tartott előadást. Beszédét a diákok magyar nyelven is megkapták. Magyar Zoltán elmesélte, hogy 1998-ban rendezték az első skót estet Magyarországon Burns szellemében. A társaság jótékonysággal is foglalkozik, tavaly 21 millió forint bevételük volt, úgyhogy létre tudták hozni a Nemzetközi Burns Alapítványt.

Vastag kézikönyv szól a Burns-estek ceremóniájáról. Ebből hoztak egy kis ízelítőt a Szalonba. Elhangzott angolul a költő A gömböchöz (Address to a Haggis) írott csípős és kacagtató verse: Ó, víg, nagyképű csemege, minden hurkák nagyfőnöke, népünk fölött trónolva, te, zsír, bél, pacal, méltón vajon elzenghet-e az ima-dal?

Skót kakaslevest szokás ilyenkor enni, ám azt ide nem hoztak, volt viszont whiskys köszöntő és Haggis-, vagyis hurkaszeletelés - asztali áldással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!