Kultúra

2009.05.14. 02:29

Díjat kapott a tűztáncosnő

Szombathely, Budapest - Díjat kapott Farkas Linda Budapesten a Fringe Fesztiválon a Psychippel közös Fényhalászok című produkcióért, ami a tűztánc és a videoanimáció duettje volt.

MTI/AP

A Fringe Plusz Fesztiválra az elmúlt három év Fringe tehetségkutató fesztiváljainak legjobbjait hívták meg. 160 produkció volt idén ezer fellépővel. A Millenáris összes helyszínén zajlottak az előadások, 60 fős szakmai zsűri előtt. Nyolc Fringe-díjat osztottak ki, köztük performance (új média - új cirkusz) kategóriában kapott a szombathelyi tűztáncosnő Farkas Linda is. Ezt a műfajt még sosem díjazták. Az elismerés annak szól, hogy Linda produkciója messze túlmutat a tűzzsonglőr mutatványokon. Nem is szereti ezt a kifejezést, hiszen a zsonglőrök dobálják a botot, ő meg táncol vele. Ráadásul a tánc interaktivitásban van egy videoanimációs művész, Psychip előadásával, az elő-adás tulajdonképpen kettőjük duettje. Ez a Fényhalászok című produkció tavaly Szombathelyen is látható volt a karneválon, a városháza előtti Fórum színpadon.

- A díj mellé az a lehetőség jár, hogy felléphetünk 2010-ben Pécsen, az Európa Kulturális Városa rendezvénysorozaton - mondja Linda. - A darab témája egy sajátos teremtésmítosz, amely a Nap, a csillagok, a földi élet keletkezését meséli el. A Media- waven is bemutattuk. Viszszük mindenfelé a világban: meghívtak Kijevbe, az ukrajnai Fire Festre, a szicíliai Teatro del Fuocóba, a horvátországi Splitbe egy utcaszínházi fesztiválra, ahol workshopot is tartok majd.

Farkas Lindát nem csak fellépni, de tanítani is hívják különböző helyekre, mert kontaktban ő a legjobb a világon, nemzetközi hírességek kommentálják az internetes oldalára felvett gyakorló klipjét, gratulálnak. Az a kontakt (contakt staff ) lényege, hogy a kezével hozzá sem ér a tüzes végű bothoz, hanem csak egyensúlyozza a teste különböző pontjain, valóban táncol vele. Sok ügyes zsonglőr van, a világ legjobb nevei - köztük mcp - azonban csodálják őt ezért a rendkívül nőies mozgásért, tökéletes testtudatért, s a szenvedélyért, ami belőle árad. Vannak trükkjei, de eltűnik a zsonglőrmutatvány, és tánccá válik a tűzszenvedély, a mozgás. A tűzzsonglőr kategóriából régen kilépett, valóban tűzszínházat csinál. Magma cum laude így illették produkcióját. A tűz-performance új műfaj: táncos és videoanimációs elemekből építkező új cirkusz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!