Kultúra

2009.05.04. 02:29

Egy pár, két kalitka

Szombathely - Művészi alkotásait beépíti magyarországi házába az az osztrák-német házaspár, melynek közös kiállítása a Szombathelyi Képtárban látható. Herwig Bayerl és Lena Bosch egy régi-új műfajt is mutatnak: a wunderkammert.

Merklin Tímea

A wunderkammer a múzeumokat megelőző fogalom volt. A főnemesek egy helyre összehordták a kincseiket, mindazt, amit megőrzésre szántak. Az alapvetően festészettel foglalkozó művész házaspár a kiállításán létrehozott olyan vitrineket, amelyeket így nevezett el, s bennük természetes formákat, használati és liturgikus tárgyakat halmoztak fel. Festményeik fő témája Bali szigetének törzsi kultúrája. Mivel sokat járnak Magyarországon, megjelenik képeiken a balatoni táj: nem közhelyes módon, hanem meglesett, elkapott pillanatokban. Például a szemétkupacok között napozó turisták ábrázolása felveti az ember és környezet viszonyát, a hulladék elhelyezésének kérdéskörét. Ezek Lena Bosch képei. Férje, Herwig Bayerl nonfiguratív, absztrakt festő, aki bizonyos figurá- kat, jeleket használ. Felesége expresszivitásához képest ő meditatívabb, a felületeket alaposabban, részletesen kidolgozza. Érdekes, hogy mindkettőjüknél fontos motívum a kalitka, amely nyilvánvalóan a szabadság-bezártság, a személyes határok problematikájával függ össze. - Lena és Herwig a Zala megyei Kerkabarabáson találtak hirdetés útján egy házat, amit megvettek. Ott hoznak létre olyan alkotásokat, amelyek a ház részeivé válnak. A falba neodadaista kerámiát építenek, az udvarban, fészerben installációkat készítenek - fűzi a tárlathoz dr. Gálig Zoltán képtárigazgató. - A vidéki környezet, a falusi tárgyak késztették őket arra, hogy fejlesszék, alakítsák az objektjeiket, melyek mind a környezettel való kapcsolatot reprezentálják. 


Érdekesség, hogy Lena Bosch unokája egy olyan kutatónak, aknek tevékenysége ma már egyetemi tananyag. A  híres biológust,  August Thienemannt eredményei révén az ökológia előfutáraként tartják számon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!