Kultúra

2009.06.06. 09:08

Ha fordítva pereg az idő - Benjamin Button különös élete - filmajánló

Film - Megszületni öregen és az élet során csak egyre fiatalodni, miközben gyűjtjük a tapasztalatokat, románcokat, kalandokat. Talán már mindenki belegondolt ebbe, hogy milyen lehet. Benjamin Button különös élete így pergett le.

Garai Antal 'Atom'

Minden évben temérdek filmet ont ki magából az ipar. Ezek között vannak jók, "egyszer megnézősek", rosszak s még sorolhatnánk a kategóriákat. Laikus szemmel nézve sok jó film akad, de van köztük néhány olyan is, ami valamivel kitűnik a többi közül, s miután megnéztük valahogy olyan érzésünk támad, hogy szét kell kürtölnünk mindenkinek filmélményünket, el kell mesélni nekik, hogy milyen volt, s amint a boltok polcaira kerül a DVD akkor szereznünk kell egy példányt belőle. A Benjamin Button különös élete nekünk ilyen film volt.

Egy mondatban: egy fiatalodó test, benne egy öregedő lélek, egy bonyolult szerelem, háború, egy különös élet tröténete.



A képen Brad Pitt látható - a maszkmesterek lenyűgöző munkát végeztek

A sztori
Benjamin Button (Brad Pitt), az első világháború utolsó napján születik meg, egy nyolcvanéves öregember fizikumával. A kis Benjamin ráncos, kopasz és öregfoltjai vannak, emiatt szörnyként tekint rá apja s egy nyugdíjasház tornácán hagyja gyermekét. Az öregúr miközben felcseperedik, egyre fiatalabb lesz, kopasz fején ősz hajszálak jelenik meg, amiből később dús barna hajrengeteg lesz. Ez csak egy az olyan fiatalodással járó jelenségek közül, mint a szemüveg elhagyása vagy az erőnlét javulása.

Egy öreg testben egy fiatal lélek lakozik, gyermekded kíváncsisággal, s később egy fiatal testben sok év tapasztalatával felvértezett öreg szellem él tovább. Benjamin megismerkedik Daisyvel (Kate Blanchett), s a szerelem lángra gyúl. Vajon működhet egy olyan kapcsolat, amiben az egyik félnél fordítva pörög az idő? Láthatjuk, hogy milyen, amikor elindulnak a két "végéről" s középen találkozva elhaladnak szép lassan egymás mellett. Ahogy Daisy szeme körül szarkalábak gyűlnek, úgy Benjamin arca csak egyre kisimul.

Miért volt jó?
Egy olyan gondolatot filmesítettek meg, ami valószínűleg már átfutott mindenki agyán: Mi lenne, ha öregként születnék meg és egész életemben csak fiatalodnék? - igaz az már megint más kérdés, hogy a végén mi fog történni, hogy csak úgy elpárolgunk, mint a kámfor, vagy egyfajta kellemes érzéssé válunk-e?!



Középen - amikor a két szerelmes nagyjából egykorú volt

Ami nem tetszett
Azt kell, hogy mondjuk: ilyen nem volt. Az egész film Benjamin Button életét meséli el, és mind a színészek alakítása, mind a díszlet, a maszkmesterek munkája annyira jól sikerült, hogy azt az egy-két jelenetet leszámítva (amiben kicsit lankadt a figyelmünk) nem találtunk negatívumot. Ez van, ha jó, akkor jó...

DVD extrák
A rendező kommentárját hallgathatjuk meg a film alatt angolul

Összegzés
Nagyon jó maszkmestert talált a rendező, lenyűgözően varázsolták Brad Pittet öreggé majd később meglepően fiatallá. Érdekes és egyben megható a film ami méltán megérdemli, hogy bekerüljön otthon a DVD gyűjteményünkbe.

Érzékenyebb lelkűek készítsenek zsebkendőt is a popcorn mellé, egy különös történet, lenyűgöző köntösben. Megtekintése mindenkinek javallt, bár a gyerekeknek biztos mást fog ez a film mondani, mint az érettebb korosztálynak.


Az ajánlóhoz a filmet a szombathelyi Videocenter DVD kölcsönző bocsátotta rendelkezésünkre.

További filmajánlókat ide kattintva olvashat!

A film előzetese:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!