Kultúra

2009.06.16. 02:28

Molly Bloom szóáradata dől a hitvesi ágyból

Szombathely - Ma Bloomsday - Bloomnight lesz a belvárosban annak tiszteletére, hogy Joyce Ulysses című művének cselekménye 1904. június 6-án játszódik.

Merklin Tímea

Joyce műve a modern kisember odüsszeiája, egy egyszerű dublini hétköznap eseményeit meséli el. Dublinban az 1950-es évek óta emlékeznek június 16-ára, és újra eljátsszák a nap történetét kora reggeltől az egész napos bolyongáson át éjfél kettőig.

Szombathelyen az idei Bloomsday a Fő téri, falból kilépő Joyce-szobornál kezdődik: 16.30-tól az Ifjúsági Fúvószenekar térzenét játszik. 17 órakor nyílik a DUBLIN N 11 TÜKÖR című szabadtéri kiállítás Martin Greene ír nagykövet és dr. Ipkovich György polgármester bevezetőjével. A Joyce-ház előtt, kandeláberek közé feszített drótkötelek tartják a két oldalon nyomott molinókat, amelyeket június 16-ától két héten át láthatunk. 17.30-tól a Firkin zenekar játszik a szökőkútnál. 18.30-kor kezdődik a szokásos útvonal-pecsételés. 20 órától a Fő téren lesznek programok: a ConFusion táncegyüttes műsora után ír táncház lesz, majd megint a Firkin zenekar játszik, projektjük szabadtéri ír kocsma Guinness sörrel, zenével és tánccal.

A Bloomsnight a Fő tér 40. alatt, a Bloom-ház, első emeletén 21.30-kor kezdődik. A regényhős felesége, Molly Bloom elementáris szóáradatát hallhatjuk a hitvesi ágyból. Előadják: Fullajtár Andrea és Takács Ferenc. A kamaradarabot élő egyenesben kiközvetítik a Fő téren gyülekező közönség számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!