Kultúra

2009.06.17. 02:28

Varga Nárcisz és Stekovics Gáspár a K17-ben

Szombathely - Egy könyvesbolt vezetője és egy festőművész. Varga Nárcisz és Stekovics Gáspár immár nemcsak a hétköznapokban, de a kiállítóteremben is párban járnak . Az élmény nem több, mt hirtelen támadt meglepetés

Nagy Ildikó

Senki nem emlékszik rá, hogy is kezdődött pontosan. Valaki küldött egy meghívót Stekovics Gáspárnak egy fotómegosztó portálra, ő pedig feltette a képeit. Aztán csatlakozott Nárcisz is. A fotókat pedig egyre többen nézték, dicsérték, így aztán az Országalbum statisztikája szerint a 2008-2009-es év pontversenyét Stekovics Gáspár nyerte. De nem is ez a lényeg. Sokkal fontosabb az, hogy a fotókból kiállítás lett.

A K17-ben Fodor Sándor újságíró szép és nehéz feladata lett volna, hogy a közönség figyelmébe ajánlja a képeket. De mivel az író embernek beszélni olyan, mint megerőszakolni az írást, és véres, cafatokra harapdált ruhában kilökni egy térre, bámész emberek közé , Fodor Sándor gondolt egy merészet, és felkérte Ubrankovics Júlia színművésznőt, hogy tolmácsolja az általa leírtakat. 

Nárcisz képeit a női szív örökítette meg, Gáspárét a férfi szem. Meglepőek. A borzongató sodrás, amit érzünk, maga a meglepetés... Az élmény nem több, mint hirtelen támadt meglepetés. Ha szerencséd van, lefotózhatod. Ha még nagyobb szerencséd van, együtt lepődsz meg valakivel a furcsa fintorú hétköznapokon és a porcukros ünnepeken, s együtt meglepődni nem más, mint a szerelem. E szavakkal és még egy gyönyörűséges, szerelemről szóló írásával lepte meg Nárciszt, Gáspárt és a vendégeket Fodor Sándor, illetve magyar hangja: Ubrankovics Júlia.

Varga Nárcisz és Stekovics Gáspár fotói egyaránt meglepőek. Leginkább azért, mert jól ismert épületeket, szobrokat, utcarészleteket ábrázolnak - korántsem megszokott szemszögből. Jó játék azon morfondírozni, hogy A szobrok az égbe mennek című Stekovics-kép a Fő tér melyik pontján készülhetett, de a Nárcisz által megörökített Savaria mozi épületére sem könnyű ráismerni. A fotók többsége Szombathelyen, illetve Sárváron készült, de balatoni, szigligeti hangulatokat is lencsevégre kaptak az alkotók, mi több: egy csánigi műhelybe is bepillanthatunk. És a főhelyen ott egy portré: az író-költő-humorista Szilágyi Györgyé.

Varga Nárcisz és Stekovics Gáspár fotói - a női szívvel és a férfi szemmel megörökített részletek - jól megférnek egymás mellett. Szinte hallani, ahogy lélegeznek. Külön-külön, mégis együtt. Lehet, hogy tényleg ez a szerelem?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!