Kultúra

2009.07.02. 02:27

Ottlik befejezhetetlen

Kőszeg - Kőszeg elgondolhatatlan az Iskola a határon nélkül: Ottlik Géza regénye 50 éve látott napvilágot először nyomtatásban. Minden az évfordulóra irányul.

Ölbei Lívia

A cím természetesen a regényből való idézet - ez a befejezetlen mondat (és a folytatása) olvasható azon az emléktáblán, amellyel a hajdani iskola (katonai alreál) bejáratánál találkozik a látogató; a volt vagy leendő olvasó. A befejezetlenség a befejezhetetlenségre is utal; arra, hogy az a három év nem múlt el, hanem van - most már úgy, hogy az Ottlik-kultusz ápolói viszik tovább. Az olvasótáborozók a saját bőrükön tapasztalhatják meg, hogyan szűrődik át egymásba a kétféle közeg, a művészet és a valóság : hogyan változtatja meg a regény a várost - és hogyan hat vissza a város a regényre. Lesz műhelymunka és több kirándulás, lesznek előadások: Söptei Imrétől, a kultuszalapító Fűzfa Balázstól, Alexa Károlytól; eljön vendégségbe a költő Zalán Tibor. A napi műhelyfoglalkozások vezetője Bokányi Péter.

Az előadások, beszélgetések helyszíne a kőszegi Sgraffitós-ház a Jurisics téren. Igen, ez az a ház, amely ma is magán viseli az Iskolá...-ban meghatározó szerephez jutó Szent Pál-mondatot - Nem azé, aki fut, sem azé, aki akar... -, amely akár az olvasótábor mottója is lehetne; mondjuk abban az értelemben, hogy álljunk meg, nyissuk meg belső ablakainkat - hogy minél mélyebben és személyesebben átadhassuk magunkat az Ottlik-élménynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!