Kultúra

2009.07.29. 02:29

Vasi énekesek az országos népzenei képzésen

Szigliget - Pályázati támogatásnak köszönhetően vasi résztvevők is voltak az országos népzenei képzésen Szigligeten, ahol a Vass Lajos Népzenei Szövetség az idén XVII. alkalommal szervezte meg Kárpát-medencei továbbképző táborát.

Merklin Tímea

A fő téma Vikár Béla, a 150 éve született népzenekutató munkássága volt, aki nyolcezer dallamot hagyott hátra, miután 1985-től Európában elsőként indult népdal- és népzenegyűjtő körútra a kor legfrissebb technikai eszközével, a fonográffal. Munkásságáról dr. Olsvai Imre népzenekutató tartott előadást a táborban, megemlékezve arról is, hogy a Somogy megyei Hetesen született etnográfus az 1909-ben megjelent Kalevala magyar fordítója is volt.

Vikár Béla gyűjtéseiből sok népdalt megtanult a tábor 70 lakója: népzenei csoportvezetők, népi éneket tanító énekesek, népdalköri tagok az ország egész területéről, és határon túli magyarok.

A vasiak közül Gencsapátiból Tanai Erzsébet, a Vasi Népdalstúdió vezetője s még két énekese: Varga Diána népdalénekes (aki Celldömölkön, Vasváron, Sárváron vezet csoportokat) és Kovács Zsuzsanna vettek részt a továbbképzésen. Juhász Erika népdalénekes kiscsoportjában tanultak bihari népdalokat és népballadákat. Részvételüket a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány támogatta: pályázaton nyertek nyolcvanezer forintot.

Ebben a csoportban vett részt Pintér Anikó is, aki Bükön és Táplánszentkereszten tanít népi éneket, valamint Bozzai Nóra Vasvárról a Kalinkó együttes képviseletében.

Hogy a vasiak milyen komolyan veszik küldetésüket, azt eredményeik mutatják. Az idei Vass Lajos Népzenei Verseny gyermek és ifjúsági elődöntőjén Gencsapátiban minden produkció arany oklevelet kapott, és továbbjutott a jövő évi sümegi dunántúli középdöntőbe. Mindez a vezetők hitelességének (forrásértékű tudásának), rendszeres tanulásának köszönhető.

A szigligeti tábor népdalkör-vezetők szekcióját Czidráné Bodza Klára vezette. Mezőkövesdi és őcsényi népdalcsokrokat tanultak az énekesek, köztük Bakosné Berkényi Bernadett Kőszegről. Hujber Ferenc citerás Koczka Andrea citerás-énekes csoportjában domaházi és csallóközi dallamokkal ismerkedett. Volt ezen kívül tekerős szekció is, ahol ifj. Horváth Károly oktatott, és kezdő citerás csoport, akikkel Nagy László citerás foglalkozott.

A táborban tanultakat gálán mutatták be Szigligeten. A résztvevők elmondták: lélekben és dalokkal gazdagodva tértek haza. Olyan egy évre elegendő értékes munícióval, amely nemcsak arra képes, hogy a zenei anyanyelvet éltesse, hanem arra is, hogy a közösségeket összetartsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!