Kultúra

2009.10.16. 11:50

A kaland odaát van! Lufikkal a fellegekbe: Fel! - filmajánló

A legújabb Pixar film a mozikban. Hogy milyen az öregúr léggömbökkel felemelt házával az utazás Dél-Amerika varázslatos tájain, ahol egy túl lelkes cserkészfiú, egy négyméteres madár és egy beszélő kutya is csatlakozik, az ajánlónkból kiderül.

Garai Antal 'Atom'

A napokban tűzték a magyar mozik műsorra az újabb Pixar-remeket, a Fel! (Up) című filmet. Az animáció nagy sikereket könyvelt el világszerte, tudható ez be a jó előre csöpögtetett részleteknek (reklámnak) és a Pixar-Disney logónak. Az alkotók, Pete Docter és Bob Peterson nevét már ismerhetjük a Toy Story és a Szörny Rt., illetve a Némó nyomában kapcsán. A Toy Story harmadik részét megelőző alkotás egy kedves, aranyos történet egy álmait megvalósító öregúr és a lelkes kiscserkész kalandos utazását mutatja be.

A sztori és a karakterek
Carl Fredricksen egy fiatal kisfiú, aki kalandokra vágyik, hősként tiszteli a kor felfedezőjét, Mr Muntz-ot. E rajongása kapcsán ismerkedik meg Ellie–vel, aki később felesége is lesz. A házaspár sosem mond le a kalandról, miszerint egyszer majd elutaznak Dél-Amerikába, és a Paradise Falls vízesésnél lesz házuk. Carl Fredricksen egy 78 éves nyugdíjas léggömbárus, akit ki akarnak lakoltatni egy felhőkarcolók övezte területről, ahol épp az öreg háza áll. A ház emlékekkel teli, s mivel Fredricksen 78 évesen úgy érzi: beteljesíti feleségének tett ígéretét, ezernyi lufit köt házára és elszáll vele, a nagy kalandra.

Russel egy lelkes nyolc éves kisfiú, kicsit túlsúlyos, kicsit túl segítőkész, kicsit lelkes. A kisfiú pont Fredricksen tornácán tanyázik, amikor a léggömbökkel tűzdelt ház a magasba emelkedik. A kisfiú elkíséri az öreget kalandjára és ahogy az lenni szokott, az eleinte idegesítő kisfiút a végére megszereti az öreg.

Kevin egy közel négy méter magas madár, melynek létezéséről a tudomány nem tud, viszont a kalandor Muntz igen. Fél életét arra tette fel, hogy elfogja a madarat, amit persze Russelnek egy perc alatt sikerül megszelídítenie egy tábla csokival. A különleges madár mellé jár még egy kutya is, Dug (ejtsd: Dág). Dug igazi kutya, a kutyamániás Muntz falkájába tartozó egyik eb, aki ellenszegül a gonosz felfedezőnek és átpártol a szedett-vetett kalandor-bagázshoz. Azt már megszokhattuk, hogy egyes animációknál a mellékszereplők viszik a prímet. Ilyen a jégkorszaki ősmókus Scrat, vagy a Madagaszkár pingvinjei, akik külön sorozattá nőtték ki magukat. Ebben a filmben mind Kevin, mind pedig Dug hamar kedvenc karakterré válik.

Ez az egész áll össze egy olyan történetté, ami varázslatos tájakon játszódik, egy percre sem tűnik laposnak, unalmasnak. És persze, mint minden Pixar filmnek, ennek is vannak tanulságai, mondanivalója, ami egyaránt szól a kisgyerekeknek és a felnőtteknek is. Bár a Wall-E után nehéz volt előrukkolni valami újjal, valami lenyűgözővel, úgy véljük sikerült (bár igaz, hogy az érzelmekkel felruházott kis robot történetéért még mindig jobban lelkesedünk). Viszont semmi esetre sem hasonlítanánk a két filmet egymáshoz.

Összességében elmondható, hogy ismét egy lenyűgöző és szórakoztató film színesíti a Pixar palettát, bár a film után kis hiányérzettel jöttünk ki a moziból, de az pár perccel később el is múlt, a zimankós hidegben sétálva. Gyerekeknek szuper program, felnőtteknek kis Dél-amerikai lelki üdülés egy színes világban, rengeteg poénnal a szürke és hűvös őszben


Partly Cloudy
A Pixar mindig csatolni szokott egy kisfilmet is nagyfilmjeihez. Ezúttal a „Partly Cloudy” című rövid történetet nézhettük meg egy gólya és egy felhő kapcsolatáról.

A kifejezetten jól sikerült, ötletes és szórakoztató 5 perces kisfilm már több videó-megosztóra felkerült, ha nem indulna a lentebbi videó, akkor még sok helyen megtalálható. Mi imádjuk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!