Kultúra

2010.03.11. 07:24

Jordán Tamással az Akacs Mihály utcai építkezésen

Jordán Tamás, a WS Színház igazgatója szerdán megnézte, hol tart a munka az Akacs Mihály utcában. A Hemo homlokzatán molinó hirdeti, hogy építkezik a ZÁÉV Zrt.

Ölbei Lívia

Pontosabban ez még a bontás: a Hemo nagyjából fölismerhető, de már nem sokáig. Az alkalmi kerítésen túl meredező falak, lyukak és állványok. Belépés csak ellenőrzés mellett, kísérettel.

Jordán Tamás - aki persze nem először jár itt, folyamatában figyelemmel kíséri a munkát - azt mondja, ilyenkor kétféle érzés csap össze benne. A csupasz falak között, a hirtelen megnövekedett, átlátható belső terekben igyekszik meglátni, elképzelni azt a bizonyos csodapalotát - és akkor öröm tölti el -, másrészt viszont összeszorul a szíve: Olyan, mintha az ember közeli hozzátartozóját látná műtét közben. Kipakolva a hasa, csövek mindenhol.

A főbejárattal szemben - ahol az elmúlt hónapokban a színház lelke, a klub élte pezsgő mindennapjait - kap majd helyet az étterem, mögötte (ahogy korábban is volt) az éttermet kiszolgáló konyhába érhetünk. A főbejárattól jobbra látható épületsarok - itt volt az a kis kalitka, ahol előadások előtt a jegyiroda munkatársai fogadták a közönséget - hamarosan teljesen eltűnik; viszont maga a kész épület körülbelül öt méterrel kijjebb húzódik a Hemóhoz képest.

A főbejárattól balra is erősen kitágult a tér az aulában: a kamaraterem belső falai már nem léteznek - az épületnek ezen a részén jelmeztár kap majd helyet. A nagyteremben a nézőtér helyén hatalmas, sötét, ásító árok. (És mindjárt örökre eltűnik a színpad mellől a titokzatos krétafelirat, hogy maga a nagy Fido . Ki lehet az?)

Megérkezik Fiala István építész, aki jelenleg a Weöres Sándor Színház - az épület leendő üzemeltetője - igazgatójának tanácsadója, korábban a Hemo-átépítés tervellenőrzésében is részt vett (a tervező Filep Ákos). Fiala István azt mondja - miközben megyünk föl a tátongó emeletre -, hogy mindenekelőtt próbálja belelátni a jelenlegi állapotba az újat .

Szerinte egyébként kétféle építész létezik: az egyik lehetőség szerint nem tűr semmiféle kötöttséget, a másik kifejezetten szeret korlátok között, kemény adottságok - mondjuk egy meglévő alapépület - figyelembevételével dolgozni; ő maga a második csoportba tartozik.

Jordán Tamás tanácsadójaként most az a feladata, hogy figyelemmel kísérje az építkezés menetét - és ha építészként szükségesnek tartja, beavatkozzon. A tervekhez képest biztosan adódnak változások, hiszen az ördög mindig a részletekben lakik . De a legfontosabb mégis az, hogy kik csinálják a színházat : Sokszor láttam Tamásékat a Merlinben igazán gyenge körülmények között nagyszerűt alkotni. Ez az épület pedig, ha elkészül, közel lesz a tökéleteshez.

Füle Ernő a munkát elnyert műszaki ellenőr cég, a szombathelyi Produkt Kft. vezetőjeként van jelen. Tapasztalatai szerint a bontás jó ütemben zajlik . Ez idáig egyetlen bonyolultabb probléma adódott: az aula álmennyezetének elbontása - előre nem látható, föl nem mérhető okok miatt - szerkezeti repedéseket vont maga után. Statikai feladvány - meg kell oldani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!