Kultúra

2010.04.01. 12:20

Várvidéki históriák: Vas megye és Burgenland kulturális egységben

A Várvidéki Históriák pályázati projekt keretében zenés, táncos programokat szervez a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ a magyarosztrák határ menti települések számára.

Merklin Tímea

A rendezvénysorozat a Nyugat-Pannon zóna és a Várvidék (Burgenland) közös történelmére, táji, történeti összetartozására épül. Együttműködő partnerek: a szombathelyi MMIK, a kőszegi Jurisics Vár Művelődési Központ és Várszínház, Burgenlandi Magyar Kultúregyesület, Burgenlandi Magyar Népfőiskola.

A zenés, táncos rendezvények a máig meglevő várak korabeli életét, a várakban élő nemesi családok udvartartását, szokásait, nevezetes cselekedeteit, viselt dolgait emelik színpadra. A várak kiváló helyszínei a bajvívók, zenészek, énekesek és táncosok, színészek közös produkcióinak. A vitézkedés, a virtus, a táncos ügyesség, a zenei kifinomultság a korszak jellemző életörömét példázzák. A bemutatók Őriszigeten, Kőszegen és Németújváron lesznek.

A Várvidéki Históriák megidézik Károly Róbert korát, a Nádasdyakat, Jurisics vitézeit, a Kanizsaiakat és a Batthyányakat. Ehhez a miliőhöz igazodnak a táncosok, énekesek és zenészek korhű viseletei, a hagyományőrzők fegyverzete és ruházata is.

Az MMIK nagy hangsúlyt helyez a nemzetközi kulturális kapcsolatok ápolására és erősítésére. A projekt általános és középiskolás diákokat, amatőr művészeti csoportokat, hon- és népismerettel foglalkozó szervezeteket, kulturális turizmusban részt vevőket mozgat, kiemelten szól a burgenlandi magyar lakosságnak, családoknak.
 
A határ menti kulturális együttműködés nem újkeletű. Az MMIK-ban működő Boglya Népzenei Együttes több alkalommal végzett népzenei gyűjtést Burgenlandban, gyűjtőmunkáikat kiadványokban jelentették meg. A zenekar rendszeresen kíséri az Őriszigeti Magyar Néptáncegyüttest, és közreműködik a műsoraikban. Folyamatosan segítik az őriszigeti Őri Banda Népzenei Együttest. Együttműködnek a Burgenlandi Magyar Népfőiskolával. E régi kapcsolat alapján dolgozták ki az újfajta, aktív és kooperációra épülő projektet. A kulturális cserelehetőségeket kihasználó modell további magyarországi és határon túli, intézményt, közösséget és civil szervezetet szeretne bevonni az együttműködésbe. Cél a magyar (történeti) identitástudat pozitív megerősítése, a burgenlandi magyar közösségek minőségi kulturális programokhoz juttatása.
 
A projektet az Oktatási és Kulturális Minisztérium az Új Tudás  Műveltség Mindenkinek című program keretében támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!