Kultúra

2010.06.27. 12:46

A textil két fellegvára - Cebula Anna művészettörténész választása díjnyertesnek bizonyult

A lengyelországi Lodzban tizenöt kiállítás nyílt három nap alatt a tóparton a régi textilgyárban. Cebula Anna művészettörténész, a Szombathelyi Képtár híres textilgyűjteményének vezetője is ott járt.

Merklin Tímea

A ma Fehér gyárnak hívott múzeum 8 ezer négyzetméteres. Ebben rendezték be azt a három nagy kiállítást 3 ezer négyzetméteren, amire a világ minden tájáról tódulnak az emberek Japántól Amerikáig mindenhonnan.

A 13. Textiltriennálé, a 11. Összlengyelországi Triennálé és a 9. Lengyel Minitextil a három legjelentősebb tárlat. Ezekhez kapcsolódóan még több mint tíz tárlat nyílt helyben valamennyi október 31-ig lesz látható. Lengyelország területén további száz kiállítást rendeznek a Triennálé évében. Ebbe a monstre rendezvénybe kapcsolódott be három magyar textilművész, akik bemutathatták ott alkotásaikat Simonffy Márta, Olajos György és T. Doromby Mária, aki kitüntető oklevelet is kapott. Cebula Anna választotta őket is, mint a triennálé résztvevőit mindig.

- A választási szempontom az volt, hogy kik lennének azok, akik méltán képviselnék Magyarországot. De megnézem azt is, hogy kik nem voltak kint még. Doromby Mária fémhuzalokkal kísérletez, nagyon trendi. Simonffy Márta pannókat, óriási perspektívikus faliképeket készít, fantasztikus. Olajos György plexivájatokba tesz magvakat, felszabdalt textildarabokat  mintha időkapszulába zárná jelenlegi kincseinket, a ma emlékeit. Ők hárman reprezentálták idén Magyarországot. A szombathelyi triennálénak mindig címet adunk, a legutóbbi ez volt: Jelen-lét. Ezzel a problematikával találkoztunk kint Lengyelországban is. A művészek a jelenben való létünkkel foglalkoznak, a környezetünkkel való kapcsolattal  - meséli Cebula Anna.

- Szeretnénk, ha a szombathelyi triennálét is ki tudnánk szélesíteni fesztivállá, esetleg időben összekapcsolni a lengyelországi rendezvénysorozattal, hogy aki Amerikából átjön egy hónapra, komplex élményt kapjon itt Közép-Európában. Mi Lodzból Krakkóba utaztunk most három napra, hogy megnézzük a Szövött struktúrák fesztiválját. A lengyel múzeumigazgató kifejezetten szeretné, ha Lodz és Szombathely összekapcsolódna egy Közép-Európai fesztiválban. Turisztikai szempontból ez nagyon fontos. De ez még függőben van, mert össze kéne hangolni a két helyszín eltérő, hároméves megrendezési ritmusát. -

Lodzban a nagy formátumú textilek vannak (fal- és tértextil), Szombathelyen a Nemzetközi Minitextil, a zászló- és a szalagkiállítás. Így a műfajok kiegészítik egymást. A lengyelek arra is nyitottak, hogy a triennálén kívül is bemutassák a Szombathelyi Képtár textilgyűjteményét, és a magyar kortárs textilművészek alkotásaiból egy válogatást. Cebula Anna lesz a kiállítás szervezője és kurátora.

A szombathelyi triennálét helyben is próbálják fesztivállá szélesíteni. Tavaly a képtári tárlat másnapján a Janus Műtárgyklinikán nyílt egy másik mini kiállítás, a díjazottak hagyományosan Kőszegen, a Zwingerben állítanak ki.

Még mindig kevesen tudják: Szombathely a textilművészet egyik fellegvára, gyűjteménye olyan jelentős, hogy egyetlen komoly tanulmány, kötet sem készül az erre való hivatkozás nélkül. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!