Kultúra

2010.06.23. 11:15

Rekordáron kelt el Manet önarcképe Londonban

Rekordáron, 22,4 millió fontért (mintegy 7,6 milliárd forintért) kelt el a Stoheby's londoni árverésén Edouard Manet mindössze két önarcképének egyike.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az Autoportrait a la palette (Önarckép palettával) 1878-ban készült - tájékoztatott a patinás aukciósház. A barnás-feketés árnyalatú képen magát kalappal a fején, szakállasan, festőpalettával a kezében ábrázolta az impresszionizmus egyik legnagyobb festője.

 A leütési ár rekordot jelent Manet esetében, a művész egy alkotásáért sem fizettek még ilyen magas összeget, noha a Sotheby's még magasabb árat, 30 millió fontot várt a képért.

Manet művei közül eddig a La Rue Mosnier aux drapeaux (A Mosnier utca zászlókkal) című festmény tartotta a rekordot még 1989-ből.

A Sotheby's árverése 112,1 millió fontos (38 milliárd forintos) összbevétellel zárt. Az est folyamán három alkotás kelt el nyolc számjegyű összegért: Manet önarcképe mellett Andre Derain Arbres a Collioure című festménye 16,3 millió, Henri Matisse Odalisques jouant aux dames címet viselő munkája pedig 11,8 millió fontért (5,53 milliárd, illetve 4 milliárd forintért) cserélt gazdát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!