Kultúra

2010.08.02. 12:40

Birnmeyer és Pamuk a kőszegi Művészetek Házában

A pittoreszk szépség örömét nyújtja Isztambul - tudjuk meg Orhan Pamuk Nobel-díjas írótól, akinek szövegrészletei kísérik Erwin Birnmeyer festményeinek kiállítását.

Merklin Tímea

A képek valóban egy festői világot idéznek, olyat, amit a turista ma már nem nagyon lát.
 
- Két szempontból is aktuális ez a kiállítás - mondta dr. Lőrincz Zoltán. - Az egyik az, hogy a németországi Essen, a magyarországi Pécs mellett Isztambul is Európa Kulturális fővárosa 2010-ben. A másik, hogy a Kőszegi Művészeti Egyesület ezzel a török témájú tárlattal csatlakozik a kőszegi Ostromnapokhoz.
 
Ám ezen időbeli egyezések mellett egy négylépcsős időbeli építkezés is van ezen a képekből és szövegekből szervesülő kiállításon.

A Nobel-díjas Orhan Pamuk Isztambul című könyve az 50-es, 60-as évek Isztambuljáról szól, az oszmán hagyományok gyökereiből táplálkozik és az európaiság felé tart. A gyermek szemével látunk, milyen volt akkor Isztambul negyedeiben az élet, amikor fő családi programnak, kirándulásnak számított sétálni egyet a Boszporusz partján.
 
Erwin Birnmeyer 1961-62-ben élt Isztambulban, akkori élményeit sűríti a Kilátás az ablakomból tárlatban. Akkor 5-600 ezer lakosa volt a városnak. A tárlatot megnyitó Harro Pirch festőművész Isztambul festőiségét 1982-83-ból ismeri, ő akkor lakott a városban, mikor  8 millió lakosa volt. A ma embere pedig egy 24 millió lakosú megapoliszt lát, talán kicsit hitetlenkedve, hogy itt valaha zeneműbe ilő párbeszédben voltak a súlyos tornyok és az apró boltívek, és egyenként szedték fel és rakták vissza az utcán a macskaköveket, ha vezetéket kellett cserélni a földben.
 
Az Isztambul-kiállításon úgy köszöntötték Erwin Birnmeyert, mint örökifjú, mindig tettrekész alkotót. Képeit élvezni lehet, és beleszeretni Isztambulba. 

Illatszerű színek, leheletnyi háttér, a lélek mélységei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!