Kultúra

2010.08.05. 13:56

Piknik a Cicelle-napokon

Rum – Zsennye – Rábatöttös háromszögében kilencedszer rendezik meg idén a Cicelle Kulturális Napokat augusztus 6-8-án.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Rumi Kórus Egyesület Női kara énekel Móricz Iván karnagy vezényletével a háromnapos programsorozat megnyitóján Rumban, a Kultúra Házában augusztus 6-án. A rendezvény elején Németh László polgármester és Markó Péter a Cucelle Művészeti és Kulturális Társaság elnöke mondanak köszöntűt.

Ugyanitt mutatják be Varga Károly fotóit „A jelen szigete” címmel – a Békássy-hetek megnyitójáról, amely a Budapesti Muvészetek Házában volt április 22-én.
Kommentálják: Fábián László és Polgár Csaba.

A Padlás Galérián Fajó János és Mengyán András festőművészek kiállítása nyílik 16.45-kor, Fábián László író bevezetőjével.

A rumi Indóházban, a Fűtőház Galérián 17.30-kor „Épített művek” címmel rendeznek nemzetközi tárlatot az aktuális konkrét és geometrikus törekvésekből. Megnyitja Kévés György Ybl-, Kossuth- és Prima Primissima-díjas építész.

A Cicelle-napok szombatja Zsennyében és Rábatöttösön telik, pontosan délben kezdődik az irodalmi piknik az Ezeréves Tölgynél. 13 órakor koszorúzással egybekötött megemlékezést tartanak Békássy Ferenc költő sírjánál. 13.30-kor irodalomtörténeti barangolás kezdődik a zsennyei kastélyban.
Közreműködik: Papp Dániel doktorandusz, Fábián László író, Weiner Sennyei Tibor költő.

A rábatöttösi kultúrházban szombaton 15 órakor nyílik Polgár Csaba „Shikoku” című kiállítása japán fotóiból.
Megnyitja: Polgár Csaba György képzőművész.
Közreműködik: Sági Petra fuvolán.
Az eseményen tiszteletét teszi – házigazdaként – Annár István, Rábatöttös polgámestere is. Az Aranyháromszögben található Szent Cecília templomban (népies nevén: Cicelle)
a Moldva együttes ad koncertet augusztus 7-én, szombaton 17 órakor.

E programsorozathoz tartozik a sárvári Nádasdy-vár Galeria Arcisában augusztus 8-án, vasárnap délelőtt 11 órakor nyíló Szilárdi Béla kiállítás, ahol „Új gutaházi képek” címmel mutatja be legfrisebb munkáit.

A tárlatot megnyitja: Fábián László író, aki úgy véli:
„Szilárdi Béla egyáltalán nem valami stílusideához hűséges, hanem magához a festéshez (szánt szándékkal kerülve a festészet szót), a művelethez, amelyben – úgy tetszik – kiélvezheti a szellem agresszióját az anyaggal szemben. Magyarán: miután megjelent a róla szóló monográfia, egyszerűen abbahagyta addigi festői énjét (robosztus stíluskavalkádját), újabb bozótosnak vágott neki, a gesztus a lendület, a kiírás, az expreszszió sűrű vadonjának...”

A kiállításmegnyitón közreműködik: prof. Sebestyén Ernő hegedűművész. A kiállításhoz katalógus jelenik meg a Hanga Kiadó gondozásában. A rumi Kultúra Házában vasárnap 17 órától Tarkovszkij: Andrej Rubljov címu filmjét vetítik.
A Cicelle-napokat támogatták: Rum és Rábatöttös önkormányzata, az Európa Fórum Vas megye Egyesület, és a Nemzeti Civil Alapprogram.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!