Kultúra

2010.09.06. 13:54

Mahler-ünnep Szombathelyen

Szeptember 8-án Szombathelyre látogat a Budapesti Mahler-ünnep produkciója a Budapesti Fesztiválzenekar előadásában.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Öt évvel ezelőtt alapította meg Fischer Iván - a Budapesti Fesztiválzenekar művészeti vezetője a Mahler-ünnepet - amelynek évről évre a Művészetek Palotája ad otthont. Gustav Mahler születésének 150. évfordulója alkalmából a Filharmónia és a Savaria Szimfonikus Zenekar közös bérletének nyitóhangversenyeként az Agora Művelődési és Sportház színpadára is ellátogat a Fesztiválzenekar Fischer Iván vezényletével, Mahler egyik leghatalmasabb remekművével, a 7. szimfóniával.

Gustav Mahler 1905-ben fejezte be a 7., e-moll szimfóniát, melyet 1908-ban Prágában mutattak be. A mű – ellentétben néhány korábbi és későbbi szimfóniájával – emberi hangot nem alkalmaz, de monumentális előadó apparátust igényel, köztük zenekarban ritkán használt instrumentumokat, pl. gitár, mandolin, tenor szárnykürt, stb.

Az öt tételben Mahler romantikus lelkületének valamennyi hangulatát dallamokba foglalja: a borongós, majd patetikus és hősies első tételt misztikus éji zene követi; a harmadik tétel groteszk scherzo, a negyedik rész romantikus szerenád, melyet sodró lendületű, diadalmas rondó-tétel zár le.
A vendég-produkció az év egyik legrangosabb zenei csemegéjének ígérkezik.

Jegyek kaphatók a Bartók Terem, az Agora és a Színház jegyirodájában, valamint a koncert előtt a helyszínen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!