Kultúra

2010.09.29. 04:15

Stendhal: A pármai kolostor

Megjelent a pármai kolostor a Pannon Lapok Társasága sikeres és keresett könyvsorozatának negyedik darabjaként. Stendhal 1839-ben 52 nap alatt írta ezt a legszebb regényét, pontosabban diktálta egy jó gyorsírónőnek.

Merklin Tímea

Miután megjelent, Balzac írt terjedelmes méltatást róla. De a maga korában az olvasók nem nagyon figyeltek rá, még az írók, kritikusok sem igazán tudták, mit kezdjenek a diplomata íróval. Míg a kortárs szerzők közül sok eltűnt a süllyesztőben, az utókor felemelte Stendhalt. A pármai kolostor az egyik legolvasottabb regény a világirodalomban; "a szabadság és a boldogság követelése". Összekapcsolódik benne a realizmus és a páratlan romantika. A  nőalakok elragadóak: ártatlanságukban és romlottságukban is pompásak. A háttérben az olasz tájak varázslatosak.

 
1948-ban készült a francia-olasz filmdráma
 
A XIX. századi író egyik legolvasottabb könyvének, Standhal A pármai kolostorának népszerű filmes adaptációját 1948-ban készítették. A nők menthetetlenül beleszerettek  Fabriciusba, pontosabban az őt alakító színészbe, Gerard Philipe-be. Hogy miért vált a kölyökképű Philipe a második világháború utáni francia film férfieszményévé? Oriana Fallaci, a neves olasz publicitsta 1956-ban ezt írta róla: Hát hogy lehetne megállni, hogy ne tapsoljunk ennek a pimasz félszeg fiatalembernek? Csak rá kell nézni, máris gyöngédség fogja el az embert.Talán szenvedő, elkényeztetett gyermekhez hasonló külseje az oka, talán ragyogó szeme, amely hol világfájdalmas, hol meg hideg és kíméletlen, akár egy ítéltetvégrehajtóé, talán fanyar, elkényeztetett arisztokrata megjelenése... 

Szenvedélyek 

Dr. Köbölkuti Katalin:

- A regény főhőse Fabrizio, aki részt vett a waterloo-i csatában. A franciabarátsága miatt gyanússá vált ifjú ezután a pármai udvar cselszövényeinek középpontjába kerül. Stendhal eszményi alakjait vonultatja fel: a szerencsés csillagzat alatt született, szép és erős akaratú fiatalember mellett a hősnők szenvedélyes szerelmesek, erkölcsi aggályokat nem ismernek. Fabrizio a pármai kolostorban fejezi be életét.

 

 

 
A kedvenc könyveim rovat - Klikk ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!