Kultúra

2010.09.14. 12:57

Torontói filmfesztivál: az emberi jogok megsértése ellen emelnek szót a szervezők

A harmincötödik alkalommal rendezték meg Észak-Amerika legnagyobb szabású nemzetközi filmfesztiválját Torontóban. Az idén zömmel az emberi jogok megsértését, illetve a kultúrák közötti összeütközéseket ábrázoló filmek szerepelnek a programban.

MTI

"Mindannyian láttuk már, hogyan foglalkoznak a dokumentumfilmek az emberi jogok megsértésével, de idén játékfilmekben is megnézhetjük a téma feldolgozását" – ígérte Cameron Bailey, a fesztivál társigazgatója.

Példaként említette Shlomi Eldar Precious Life című alkotását, amelyben egy izraeli orvos egy palesztin anyával küzd annak beteg gyermekéért, Kim Longinotoo Pink Saris című filmjét, amely a nőkkel szembeni erőszakról szól Indiában, valamint Lrysa Kondracky The Whistleblower című drámáját, amely a boszniai alvilág szex-kereskedelmébe ad betekintést. Bailey nyugtalanító és erős filmeknek nevezte az alkotásokat, amelyek abból a néha meglepő világból származnak, amelyben élünk.

A vetítési programban szereplő alkotások közül több is foglalkozik a modern kori „népvándorlásból" adódó, kultúrák közötti összeütközésekkel. Bailey hangsúlyozta, hogy „az emberek mozgása az egész világra hatással van". A fesztivál szervezői számos olyan munkát válogattak be a programba, amelyek bemutatják, hogy mindez az elszenvedő emberekre milyen hatással van.

A szeptember 9. és 19. között zajló fesztiválon 59 ország több mint háromszáz filmjét vetítik le. A 258 játékfilm és 81 rövidfilm között 112 világpremier is szerepel. A filmmustra - amelyen csak közönségdíjat adnak át - hivatalosan Michael McGowan Score: A Hockey Musical című zenés vígjátékával vette kezdetét. A 35. alkalommal megrendezett filmfesztiválra több híresség is bejelentkezett, mint például a dokumentumfilmes Michael Moore, a Microsoft-alapító Bill Gates, a kosárlabdasztár Steve Nash vagy Bruce Springsteen énekes. Híres színészekben és színésznőkben sem lesz hiány: Nicole Kidman, Robert De Niro, Edward Norton, Catherine Deneuve, Kevin Spacey, Michael Sheen, Matt Damon, Mickey Rourke és Uma Thurman is feltűnik majd a népes közönség soraiban.

Clint Eastwood, Robert Redford és Danny Boyle is Torontót választotta új filmje bemutatására.  

Boyle rögtön jót is cselekedett: a brit rendező saját termét átengedte Guillaume Canet francia rendezőnek, aki így megtarthatta filmjének világpremierjét. 

Canet Les petits mouchoirs című filmdrámája ősbemutatójára étkezett szombaton a kanadai nemzetközi filmfesztiválra, ám technikai okok miatt kis híján elmaradt a vetítés. Mint mesélte, a teremben, ahova produkcióját beosztották, nem látszottak volna az angol feliratok, ami azért "egy nemzetközi fesztivál esetében problematikus".
   
Boyle, a Gettómilliomos rendezője - aki korábban egy közös munka során ismerkedett meg Canet-val - az utolsó pillanatban sietett a segítségére. A 127 Hours című hegymászós drámájának bemutatóját áttetette egy másik moziba, egy kisebb befogadó képességű terembe, és átengedte a saját helyszínét a francia kollégának.
   
"Elkeseredtem, és az öngyilkosság határán álltam, amikor a szervezők felajánlották az új helyszínt. Danny Boyle-nak köszönhetően, aki volt olyan jó, és átadta a termét, le tudtuk vetíteni a filmünket" - hálálkodott Canet.
   
A szerény Boyle vasárnap így kommentálta a történteket: "Nem érdemes izgulni az ilyen dolgok miatt. Ez egy csodálatos fesztivál."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!